Άδειες χορηγούνται σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη Σκιάθο και Σκόπελο…

0
62
Hotels2 730x548

Εξαιρετικά δύσκολη η χρονιά της πανδημίας για τους ξενοδόχους, με το τελευταίο δεκάμηνο να χαρακτηρίζεται δραματικό λόγω της «βουτιάς» σε τζίρους και κρατήσεις, λόγω περιοριστικών μέτρων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, η ετήσια έρευνα του διαδικτυακού Tornos News, σύμφωνα με την οποία εκδόθηκαν δύο νέες άδειες ξενοδοχειακών μονάδων σε Σκιάθο και Σκόπελο το 2020.

Στη Σκιάθο, ειδικότερα, οι εταιρείες οι οποίες προέβησαν στις αιτήσεις έκδοσης των αδειών για νέα ξενοδοχεία, είναι οι: M&M DEVELOPMENT IKE στην Σκιάθο και DOLPHIN OF SKOPELOS Ι.Κ.Ε., Γιώργος Ταλαδιανός στην Σκόπελο.

Η ίδια έρευνα κατέγραψε την έκδοση τουλάχιστον 278 αδειών σε περισσότερες από 60 περιοχές της χώρας, την περασμένη χρονιά. Το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον τουρισμό, δείχνει τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο τομέας αλλά και τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάκτηση της ανοδικής πορείας των τελευταίων ετών, ιδίως μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού. Δεκάδες επαγγέλματα και άλλοι κλάδοι της οικονομίας επωφελούνται από την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα στο χώρο του τουρισμού.

Ειδικότερα, εκδόθηκαν 278 νέες άδειες για νέα ξενοδοχεία ως εξής: Κάθε ρεκόρ έσπασε η Μύκονος με συνολικά 50 άδειες, ακολουθεί η Σαντορίνη με 29 άδειες, τα Χανιά με 17 άδειες, η Αθήνα με 13 άδειες, η Ζάκυνθος με 12 άδειες, η Κέρκυρα με 10 άδειες, η Χαλκιδική και η Νάξος από 9 άδειες, ακολουθούν η Κως, η Ανατολική Μάνη και η Κεφαλονιά από 7 άδειες, η Μήλος, τα Ιωάννινα και η Λευκάδα από 6 άδειες, το Ρέθυμνο, η Θάσος και η Ρόδος από 5 άδειες, τα Σύβοτα με 4 νέες άδειες για ξενοδοχεία, η Πάρος, το Ηράκλειο της Κρήτης, το Κουφονήσι και η Κάρπαθος από 3 άδειες, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Υδρα, η Ρεντίνα της Βόλβης, το Ανω Κουφονήσι, η περιοχή του Παγγαίου, η Σκόπελος, η Τσαγκαράδα του Πηλίου, η Ηγουμενίτσα, η Πάτμος, η Χαλκίδα, ο Πύργος της Ηλείας και η Σαμοθράκη από 2 άδειες, ενώ από μία άδεια έλαβαν Καλαμπάκα, Δράμα, Αβδηρα, Φλώρινα, Τήνος, Τζια, Σίφνος, Κύθνος, Κίμωλος, Καλάβρυτα, Λασίθι, Ελαφόνησος, Αμφίπολη, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σύμη, Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδα, Ναύπακτος, περιοχή του Πηνειού, Νότια Κυνουρία, Χίος, Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Γορτυνία, Σούλι, Ξυλόκαστρο, Μύτικας, Αλμωπία και Ναύπλιο.

Ελπίδες ξενοδόχων για Πάσχα

Με τις ελπίδες των ξενοδόχων για ανάκαμψη να εναποτίθενται στην Πασχαλινή περίοδο, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, προσδοκία των επαγγελματιών του κλάδου είναι ότι την άνοιξη θα κατορθώσουν να επαναλειτουργήσουν τα καταλύματά τους, για να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες σε Βόλο και Πήλιο.

Βασική παράμετρος που θα καθορίσει την πορεία της νέας τουριστικής σεζόν είναι οι εμβολιασμοί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα διευκολυνθούν τα ταξίδια και θα εξαλειφθεί μεγάλο μέρος της ταλαιπωρίας που θα μπορούσε να αποτρέψει τους δυνάμει τουρίστες να ταξιδέψουν.

Μάλιστα, όπως εξηγούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, το Πάσχα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να κινηθεί ο εσωτερικός τουρισμός, καθώς πολλοί είναι οι Ελληνες που θέλουν να ταξιδέψουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Κοινή η θέση των ξενοδόχων για την σημασία του εμβολίου στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους προέδρους των κατά τόπους ενώσεων να συμπαρατάσσονται με την άποψη ότι η νέα τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη, σε σύγκριση με το 2020.