Αλόννησος: Η ήρεμη δύναμη των Σποράδων

0
121
Alonissos island

Δεν αποτελεί έναν από τους προορισμούς που φιγουράρουν στη λίστα με τις πρώτες προτάσεις για διακοπές, όμως, η γνωριμία μαζί της μόνο ενδιαφέρουσα θα σας φανεί. Η Αλόννησος, ένας από τους τελευταίους οικολογικούς παραδείσους της Μεσογείου, καταφέρνει να διατηρεί ανέγγιχτη την ομορφιά της, την ίδια στιγμή που συνεχώς αναπτύσσεται στις τουριστικές της υποδομές.

Η Παλιά Αλόννησος, ένα από τα εντυπωσιακότερα σημεία του νησιού, με τα  σοκάκια, τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια με τους μεγάλους μπαξέδες, προσφέρει φανταστική θέα στους επισκέπτες, προς όλες τις κατευθύνσεις. Ούσα η παλιά πρωτεύουσα, κρύβει αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, όπως το μεσαιωνικό κάστρο που αγναντεύει από ψηλά το Αιγαίο πέλαγος, ενώ δεσπόζουν δεκάδες γραφικά ταβερνάκια και μαγαζιά.

Επόμενη στάση στο Πατητήρι, λιμάνι και πρωτεύουσα, που οφείλει το όνομά του στα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία. Γεμάτο από μαγαζιά, café και εστιατόρια, χαρακτηρίζεται και από μία μικρή παραλία, στην άκρη του λιμανιού, με γαλαζοπράσινα διάφανα νερά.

Ο Ρουσούμ Γιαλός, ακόμη, είναι ένας μικρός οικισμός στον γειτονικό όρμο από το Πατητήρι και μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι. Εκεί υπάρχει μια φαρδιά όμορφη παραλία που καλύπτεται από βότσαλα και πέτρες, που συνεχίζουν μέχρι βαθιά μέσα στα κρυστάλλινα νερά.  Άξια προσοχής και τα ψαροχώρια Βότση και Στενή Βάλα, όπου οι αγκυροβολημένες βάρκες, τα καθαρά νερά και τα μεγάλα δέντρα που δεσπόζουν στο βάθος, δημιουργούν υπέροχες εικόνες για τους τουρίστες.

Alonissos Island

Αξιοζήλευτες παραλίες
Οργανωμένες ή παρθένες, όλες οι παραλίες στην Αλόννησο προσφέρονται για εξερεύνηση και για ατελείωτες φωτογραφίες. Ο Άγιος Δημήτριος, ο Λεφτός Γιαλός, ο Μεγάλος Μουρτιάς, η Μηλιά και η Χρυσή Μηλιά αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των παραπάνω που πρέπει να γνωρίσετε. Εξέχουσα θέση στις καρδιές των επισκεπτών έχει το Κοκκινόκαστρο! Βαθιά γαλάζια θάλασσα, απότομοι βράχοι, πολύχρωμες πέτρες και  πράσινα πεύκα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Μην παραλείψετε να βουτήξετε και στα Γυάλια και τη Βρυσίτσα, που μαγνητίζουν με την ομορφιά τους.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΒΟΤΣΗ

 

Η μαγεία της φύσης 
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα. Ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, χαρακτηρίζουν την περιοχή, ενώ εκεί όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής. Αξίζει να αναφερθεί πως στη Στενή Βάλα Αλοννήσου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας, στη Μεσόγειο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ