Μεϊκόπουλος–Πλεύρης στη Βουλή για την κατάργηση της συνταγογράφησης ανασφάλιστων σε ιδιώτες γιατρούς
Στη Βουλή συζητήθηκε, χθες, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την τροπολογία της Κυβέρνησης με την οποία καταργείται η δυνατότητα συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών σε ιδιώτες γιατρούς. Για να απαντήσει προσήλθε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Για «μπλοκάρισμα της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφαλίστων και ξήλωμα του εμβληματικού μέτρου του ΣΥΡΙΖΑ που εξασφάλιζε ισότιμη και αξιοπρεπή πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας σε καιρό πανδημίας» έκανε λόγο ο Βουλευτής. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, θέσπισε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες μπορούσαν πλέον να συνταγογραφούν τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους στα νοσοκομεία, στα εξωτερικά ιατρεία και σε ιδιώτες γιατρούς.
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αγνοεί τις κρίσιμη υγειονομική συγκυρία και την κοινωνική πραγματικότητα παραβλέποντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, όπου δε γίνονται εξωτερικά ιατρεία και συστήνεται η αποφυγή των νοσοκομείων για μη βαριά περιστατικά.
«Δε γνωρίζετε ότι, ακόμα και πριν την πανδημία, για να κλείσει ένας ανασφάλιστος ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία για συνταγογράφηση μπορεί να χρειαζόταν να περιμένει μήνες; Δε γνωρίζετε ότι σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες, όπως ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι και δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν φάρμακα τέτοιων ειδικοτήτων;» ρώτησε τον Υπουργό Υγείας. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις σε άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, αλλά και ψυχικές ασθένειες. «Υπάρχουν ανασφάλιστοι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές δομές λόγω Covid. Οι άνθρωποι αυτοί θα περιφέρονται στις εφημερίες των νοσοκομείων τώρα;» συνέχισε. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «εμπαιγμό» τη λογική των συνεχών παρατάσεων που δίνει η Κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Υγείας, υπερασπιζόμενος την επιλογή της Κυβέρνησης που πλήττει τους ανασφάλιστους πολίτες της χώρας, ανέφερε ότι η εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 100 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων υποστηρίζοντας ότι γίνεται εκμετάλλευση από άτομα που δεν είναι ανασφάλιστοι ή δεν κατοικούν στην Ελλάδα και χαρακτηρίζοντας «δικλείδα ασφαλείας» τη συνταγογράφηση στις δημόσιες δομές. Αγνοώντας, προφανώς την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Υπουργός ανέφερε ότι τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν κανονικότατα εν μέσω Covidπροκαλώντας την έντονη αντίδραση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Παίρνοντας πάλι το λόγο, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος χαρακτήρισε λαϊκισμό την τοποθέτηση του κ. Πλεύρη λέγοντας ότι βλέπει σκοπιμότητα παρά βούληση οικονομικού εξορθολογισμού στην κατάργηση της συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς. «Οι ανασφάλιστοι θα καταλήξουν να αγοράζουν τελικά φάρμακα χωρίς συνταγή και να κάνουν εξετάσεις χωρίς παραπεμπτικό, ή ακόμα χειρότερα δε θα παίρνουν φάρμακα και δε θα κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις» επεσήμανε. Ο Βουλευτής πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλους μηχανισμούς ασφάλειας και να εντοπίσει τα ΑΜΚΑ στα όποια αναφέρθηκε ο κ. Πλεύρης, αντί να προχωρήσει σε αυτή την οριζόντια ρύθμιση που πλήττει το σύνολο των ανασφάλιστων. Κατέληξε λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτή που βρίσκει απέναντι σύσσωμους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και τους νοσοκομειακούς γιατρούς και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο της δημόσιες δομές υγείας για τις οποίες η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τις ενισχύσει.