Αναζωπυρώσεις στην καμένη δασική έκταση της Αλοννήσου

0
22
18349056 696x464

Οι αναζωπυρώσεις στην καμένη δασική έκταση της Αλοννήσου ήταν το πρόβλημα της νύχτας, για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και απαιτήθηκε να εκκενωθεί προληπτικά το ξενοδοχείο Μαρπούντα, στη νοτιοδυτικά πλευρά του νησιού. Οι πυροσβέστες εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα» ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται ακόμη στο νησί και όλη τη νύχτα ήταν περιμετρικά της φωτιάς, ενώ υδροφόρες του Δήμου μετέφεραν νερό για να γίνονται κατασβέσεις. Στο νησί βρίσκεται 58 πυροσβέστες, με επικεφαλής της διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αρχιπύραρχο Κων. Σκούπρα, ενώ στο νησί βρίσκεται και ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου, πύραρχος Χαρ. Πόζογλου.
Από νωρίς το πρωί άρχισε να πνέει αέρας, ενώ υπάρχει ακόμη επιφυλακή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στο σημείο της φωτιάς.

Ερευνάται ο εμπρησμός
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η δασική έκταση που κάηκε υπολογίζεται στα 200 στρ., ενώ ο κ. Βαφίνης τόνισε ότι 100 μέτρα παραπάνω, στις 24 Μαΐου στη 1 τη νύχτα ημέρα Τετάρτη ξέσπασε επίσης πυρκαγιά, με τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτή που έσβησε, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να είναι τυχαίο.
Η περιοχή που κάηκε είναι πευκοδάσος, αποτελείται από ιδιοκτησίες που αγοράστηκαν πριν πολλά χρόνια, ενώ άλλες είναι δασικές εκτάσεις, ενώ υπάρχει μια ασάφεια στο ιδιοκτησιακό, ενώ αναμένεται μήνα με μήνα την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών.

Ο κ. Βαφίνης τόνισε ότι ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλά και η χρονιά φαίνεται να κυλάει καλύτερα από πέρυσι και επισήμανε ότι το περιβάλλον και το πράσινο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αλοννήσου, που φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και όταν ξεσπούν πυρκαγιές βρίσκονται όλοι σε εμπόλεμη κατάσταση.

magnesianews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ