Ανδρουλάκης: Προτείνουμε δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού

0
2

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ παρουσίασε απόψε από το Ηράκλειο Κρήτης ο Νίκος Ανδρουλάκης εστιάζοντας στην ανάγκη να γίνουν οκτώ μεγάλες αλλαγές άμεσα στον κρίσιμο τομέα.

«Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, που να καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία και τις αξίες της παράταξης μας. Για εμάς, είναι η ώρα της αναγέννησης του ΕΣΥ. Είναι εθνική ανάγκη πλέον», τόνισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάνοντας επίθεση την κυβέρνηση για το μοντέλο πολιτικής που ακολουθεί όσον αφορά στη δημόσια υγεία.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει σαν να είναι καινούργια κυβέρνηση που μόλις παρέλαβε. Είναι όμως στην εξουσία 5 χρόνια τώρα και η σημερινή κατάσταση είναι μονάχα δική της ευθύνη», υποστήριξε και εξαπέλυσε πυρά στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου:

«Είδαμε τον υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη μαζί με την κυρία Αγαπηδάκη. Απέπεμψαν τον Διοικητή, που οι προκάτοχοί τους είχαν διορίσει, ως τον υπεύθυνο για τις τεράστιες λίστες στα χειρουργεία. Λίγες ημέρες αργότερα παραιτήθηκε και ο αντικαταστάτης του γιατί έπρεπε να μεταβεί στο Ρέθυμνο να καλύψει την εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου.

Η απομάκρυνση διοικητών νοσοκομείων έχει γίνει… ρουτίνα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που θεωρεί έτσι πως αποποιείται των ευθυνών που την βαραίνουν. Απομακρύνθηκε η διοίκηση και στο μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου όπου βρέφη και ασθενείς νοσηλεύονταν στο κρύο χωρίς θέρμανση».

Σύμφωνα δε με τον κ. Ανδρουλάκη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που έχει να κάνει και με τους εκλογικούς κύκλους είναι «να μην προκηρύσσει θέσεις μονίμων, αλλά να καλύπτει τα κενά με επικουρικούς και με εργαζομένους με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή παρατάσεις, πολιτική που έχει σαν αποτέλεσμα την υποστελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων».

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λαϊκίζει, δεν βερμπαλίζει αλλά παρουσιάζει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. «Οι πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τα μεγάλα λόγια», πρόσθεσε και περιέγραψε τις 8 παρεμβάσεις:

1η παρέμβαση:

Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Αναβάθμιση του ΕΟΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

2η παρέμβαση:

Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε:

– Τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, που φθάνουν στο σπίτι μας, όταν τις έχουμε ανάγκη.

– Έμφαση στην πρόληψη. Με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, τη σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά.

– Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

– Να ενισχυθεί το «πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά» μειώνοντας το απαράδεκτα υψηλό όριο ηλικίας. Οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

– Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

3η παρέμβαση: Η Υγεία στα Νησιά.

– Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο.

– Για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό.

-Μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους

-Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων. Είναι αναγκαίο αυτά να ισχύουν όχι μόνο για τις νέες προκηρύξεις θέσεων αλλά και για τους ήδη υπηρετούντες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Στεγαστικό επίδομα ή επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Χορήγηση στο ιατρικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους των εξόδων μετάβασης στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, μία φορά τον μήνα.

– Διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας

– Κάλυψη από το κράτος των εξόδων για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια .

-Δικαίωμα στη συνυπηρέτηση και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Παρέμβαση 4η:

Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.

– Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών – όχι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων. Είδαμε τον πρόσφατο νόμο της Νέας Δημοκρατίας, που τάχα βάπτισε αξιοκρατικό και το ΑΣΕΠ συμμετέχει με μόλις ένα μέλος στην επιτροπή αξιολόγησης.

– Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες

κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.

– Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές. Ώστε να μην έχουμε 17 Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και να μην υπάρχει 1 Νοσοκομείο στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική.

5η παρέμβαση:

Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

– Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων

– Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

– Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

6η παρέμβαση:

Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

– Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες

– Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.

– Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.

– Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά.

– Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις

– Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί:

Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.
Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.

7η παρέμβαση:

Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8η παρέμβαση:

Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

– Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας,

αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών.

– Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Στη θεματική εκδήλωση, όπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης, έκαναν επίσης παρεμβάσεις με τις ομιλίες τους οι:

-Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την υγεία και την ευεξία του ευρωπαϊκού γραφείου Π.Ο.Υ., ειδικός καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. “Η στρατηγική για ένα σύγχρονο Ε.Σ.Υ.”, είναι το θέμα της παρέμβασής του.

-Νίκος Τσακουντάκης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. , διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, που θα μιλήσει για την “Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόληψη”

-Νικόλαος Ανδρουλάκης, Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ. ογκολογικού τμήματος Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου, ο οποίος θα αναφερθεί στα ζητήματα που αφορούν στη “Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας- Ισχυρά νοσοκομεία”

-Κατερίνα Κουτσογιάννη, αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, που θα περιγράψει «τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. από τη σκοπιά των ασθενών”

– Μαρία Σπινθούρη, μέλος Δ.Σ. 5ου περιφερειακού τμήματος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας θα κάνει αναφορά στη “Νοσηλευτική φροντίδα και έκβαση ασθενών: Μια κρίσιμη σχέση”

Την εκδήλωση συντόνισε ο Λάμπρος Βαμβακάς, Διευθυντής ΕΣΥ στην Παθολογική – Ογκολογική Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η..

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή