Αρκούσε το τηλεφώνημα του Μπάιντεν – «Η Τουρκία δεν ζήτησε παραχωρήσεις» για Σουηδία και Φινλανδία λένε οι ΗΠΑ

Η Τουρκία είχε αρχίσει τα… παζάρια από την πρώτη στιγμή που Φινλανδία και Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ύστερα από… φωνές και απειλές, απέσυρε το βέτο της και σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν ζήτησαν κάτι το «ιδιαίτερο».

Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι ίσως η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν «πετάξει» για Μαδρίτη ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αρκετή για να άρει ο «σουλτάνος» το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ένα ραντεβού που ζητούσε ο Ερντογάν από την πρώτη στιγμή που ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Ήταν όμως η υπόσχεση για ένα ραντεβού αρκετή για να άρει η Τουρκία το βέτο της; Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα δεν ζήτησε κάτι ιδιαίτερο για να συναινέσει τελικά στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία δεν έκανε κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Οι ΗΠΑ δεν πρόσφεραν τίποτε στην Άγκυρα», επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει «ισχυρή ώθηση στην ενότητα της Δύσης», δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ρόλος του Μπάιντεν
Ο ίδιος εξήρε επίσης τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, που οδήγησαν στη θεαματική ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήθελαν να έχουν τον ρόλο «των μεσολαβητών» στις συνομιλίες που διεξήγανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε η ίδια πηγή.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον επέμεινε έντονα στην εμπλοκή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για τις «ανησυχίες» του Ταγίπ Ερντογάν και «το πώς να ξεπεραστούν αυτές».

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία είχε στόχο να ωθήσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών «πίσω από τη γραμμή τερματισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν σήμερα (29.06.2022) διμερή συνάντηση στη Μαδρίτη.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ήθελαν να «εξασφαλίσουν την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στη συμφωνία που είχε βρεθεί με την Τουρκία πριν καταλήξουν σε αυτή».

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο ο Μπάιντεν, ενώ ήταν στο Οβάλ Γραφείο με τον Φινλανδό πρόεδρο, τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας για να συζητήσει για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο αυτών χωρών που ιστορικά παρέμεναν αδέσμευτες.

«Εργαστήκαμε σχολαστικά για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών και Σουηδών προσπαθώντας παράλληλα, δημοσίως, να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ ώστε αυτό το θέμα να γυρνά γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από απαιτήσεις που θα μας γίνονταν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή