Βολιώτες γνώρισαν από κοντά τον συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα.

0
31
Nollas Dhmhtris Skopelos Sihrafeas

Η ολοκλήρωση της τριλογίας «Δύσκολοι καιροί» («Το ταξίδι στην Ελλάδα», «Μάρμαρα στη μέση», «Ο κήπος στις φλόγες»), αλλά και η έκδοση συγκεντρωτικού τόμου των διηγημάτων του Δημήτρη Νόλλα με τίτλο «Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες», αποτέλεσαν την αφορμή για τη χθεσινή συνάντηση του πολυβραβευμένου συγγραφέα με τους Βολιώτες φίλους του βιβλίου.

Οι εκδόσεις Ικαρος και το βιβλιοπωλείο-καφενείο «Χάρτα» παρουσίασαν τον συγγραφέα που χαρακτηρίζεται «μάστορας της μικρής φόρμας» από τους κριτικούς, καθώς «έχει το θεϊκό χάρισμα» σε κάθε καινούργιο βιβλίο του, να οδηγεί νοερά τον αναγνώστη – συνοδοιπόρο στα «άδυτα της φαντασίας», διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον.

Τον συγγραφέα παρουσίασε η Βολιώτισσα φιλόλογος Ασημένια Σαράφη, αναλύοντας, ενώπιον του ακροατηρίου τον τρόπο γραφής, τα βαθύτερα νοήματα που θέλει να μοιραστεί με το κοινό, τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η συνομιλία με τον Δημήτρη Νόλλα αποδείχθηκε συναρπαστική, με τον πολυβραβευμένο συγγραφέα να υπογραμμίζει ότι η 42χρονη συγγραφική του πορεία αποτυπώνει την ψυχή, τη ζωή, τα βιώματά του, που μετουσιώθηκαν σε λέξεις, μυθιστορηματική αφήγηση, συνομιλία με τον αναγνώστη. «Αυτή είναι άλλωστε η ουσία, να μετουσιώνει κανείς τα βιώματά του σε τέχνη» σχολίασε ο ίδιος.

Οι δεκάδες κριτικές που έχουν γραφτεί, άλλωστε, για τον συγγραφέα και το έργο του, είναι ενδεικτικές της μεγάλης απήχησης που έχουν τα βιβλία του. Τα ιδιαίτερα σημαντικά βραβεία που έχει αποσπάσει μαρτυρούν του λόγου το αληθές και ξεδιπλώνουν τον πλούσιο ψυχικό του κόσμο.

Η συλλογή διηγημάτων του «Το τρυφερό δέρμα» βραβεύτηκε το 1983 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Το 1993 βραβεύεται μυθιστόρημά του «Ο τύμβος κοντά στη θάλασσα» με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και η συλλογή «Τα θολά τζάμια» με το Βραβείο Διηγήματος Περιοδικού Διαβάζω το 1997. Το 2004 βραβεύεται με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή διηγημάτων του «Ο παλαιός εχθρός», ενώ συνεχίζει τη συγγραφική πορεία του, που τον ωθεί να κατακτήσει νέες κορυφογραμμές έμπνευσης και δημιουργίας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ