Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας (ΕργΓΛΩ) του Τμήματος Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 διαδικτυακή (μέσω MS Teams) ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, κ. Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα εξεταστούν οι έννοιες Δέντρο και Καρπός και ο τρόπος κατονομασίας τους στη νέα ελληνική και σε άλλες γλώσσες στο πλαίσιο της γνωσιακής ονομασιοκεντρικής προσέγγισης. Οι γλώσσες, όπως επισημαίνεται, επιλέγουν από ένα σύνολο 5 συστημάτων κατονομασίας, ενώ στην ομιλία θα δοθούν απαντήσεις για τον πρωτοτυπικό μηχανισμό κατασκευής των ονομάτων των οπωροφόρων δέντρων σε κάθε γλώσσα, εάν αρχαία ελληνική και νέα ελληνική έχουν το ίδιο σύστημα, τι συμβαίνει στις ρομανικές και σλαβικές γλώσσες, στην κινεζική και αραβική κι αν γνωρίζοντας τα συστήματα αυτά μπορεί να υπάρχει καλύτερη διδασκαλία των φυσικών ανθρώπινων γλωσσών.

Σύντομο βιογραφικό

Η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Δημοσίευσε 10 βιβλία, πάνω από 200 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους και είχε την επιμέλεια 4 συλλογικών τόμων. Από το 1991 έως το 2012 συντόνισε πρόγραμμα ανταλλαγών ERASMUS με 7 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Sorbonne-Paris IV, INALCO στο Παρίσι και στο Παν/μιο Κύπρου. Ειδικεύεται στη μελέτη του λεξιλογίου (νεολογία, δανεισμός, κατασκευή λέξεων, φρασεολογισμοί, ορολογία) καθώς και στη σύνταξη έντυπων και ηλεκτρονικών λεξικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή