Στον Αν

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, αρμόδιο σε θέματα επενδύσεων συναντήθηκε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης και μίλησαν για ζητήματα, που αφορούν στον επενδυτικό χάρτη του νομού.
Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της έγκρισης της πρότασης χρηματοδότησης του έργου της Ο.Λ.Β. Α.Ε. για την αναβάθμιση και μεταφορά της υποδομής, διακίνησης και επεξεργασίας παλαιοσιδήρου (scrap) στον Προβλήτα Νο3 του Λιμένος Βόλου.
Ο κ. Λιούπης ενημέρωσε τον κ. Παπαθανάση για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης του έργου, προκειμένου να αποφευχθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και συγκεκριμένα η διασπορά της σκόνης στον λιμένα και τη γύρω κατοικημένη περιοχή. Με το προτεινόμενο έργο επιδιώκεται να δημιουργηθεί στον Προβλήτα Νο 3 η απαιτούμενη υποδομή για τη συλλογή της σκόνης scarp μέσω της διαβροχής, προκειμένου το νερό της διαβροχής να επεξεργάζεται και να επαναχρησιμοποιείται.
Παρά το γεγονός ότι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει, ήδη, κρίνει ότι το εν λόγω έργο είναι επιλέξιμο, αφού αφορά αναβάθμιση λιμενικών υποδομών, το έργο κρίθηκε ως μη επιλέξιμο από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το σκεπτικό ότι εμπίπτει στις λιμενικές υπερδομές και αποτελεί κρατική ενίσχυση και για τον λόγο αυτό, ενημέρωσε τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι προτίθεται να υποβάλει σχετικό ερώτημα στην πλατφόρμα WiKi της Ε.Ε.
Ο κ. Παπαθανάσης διαβεβαίωσε τον κ. Λιούπη ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να διερευνηθεί το ταχύτερο δυνατό, μέσω των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί.
Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη Μαγνησία και συγκεκριμένα της επένδυσης στις Νηές Σούρπης, της επένδυσης στη νησίδα Αλατάς και της κατασκευής μεγάλου ξενοδοχείου στην περιοχή των Παλαιών, οι οποίες προχωρούν, καθώς και της επένδυσης στα Καλά Νερά. Οι επενδύσεις αυτές θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στη Μαγνησία και θα ενισχύσουν τον τουρισμό.
Ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε τέλος τον κ. Λιούπη για το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των επενδύσεων, αφού η ανάπτυξη και οι επενδύσεις αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Στόχος του Υπουργείου είναι οι προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων να γίνονται σε τέσσερις σταθερούς κύκλους μέσα στο έτος, προκειμένου να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες μέσα σε δύο περίπου μήνες, τη στιγμή που σήμερα η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου δύο χρόνια.

Πηγή