Εκπαιδευτικοί – «φαντάσματα» στις Σποράδες

0
18
Sxoleia Skopelos

Σχεδόν δύο μήνες μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά και τέσσερις ολόκληρες τάξεις σε ισάριθμα σχολεία των Βορείων Σποράδων δεν έχουν ακόμη γνωρίσει τον δάσκαλό τους. Αναπληρώσεις των κενών γίνονται, αποσπάσεις εγκρίνονται, οι επιλεγέντες όμως αντί να αναλάβουν καθήκοντα στα σχολεία όπου τοποθετούνται επιλέγουν τον δρόμο της… φυγής. «Χτυπούν» αναρρωτικές άδειες μέχρι να βγει η ανάκληση της απόσπασής τους, ή δεν αποδέχονται τον διορισμό τους και επιστρέφουν στη… βάση τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, μέχρι και την ημέρα του αγιασμού της νέας σχολικής χρονιάς, κενό δασκάλου δεν υπήρχε στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Από την πρώτη ημέρα των μαθημάτων όμως η εικόνα αντιστράφηκε. Εκπαιδευτικοί είτε βγήκαν σε αναρρωτική άδεια είτε δεν αποδέχθηκαν την τοποθέτησή τους και οι θέσεις έμειναν κενές.

Κενά υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε δασκάλους σε τέσσερις τάξεις στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου, στο 1οΠεπαρήθειο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου, στο Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας και στο Δημοτικό Σχολείο Αλοννήσου. Επίσης, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών δεν λειτουργούν τα δύο ολοήμερα τμήματα σε Γλώσσα και Κλήμα Σκοπέλου, στη Σκιάθο δεν γίνονται μαθήματα μουσικής ενώ στη Σκόπελο δεν υπάρχει εκπαιδευτικός πληροφορικής.

Η κατάσταση μοιάζει ράβε-ξήλωνε. Συνεχώς η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας δηλώνει τα κενά στο υπουργείο, και με τις προσλήψεις αναπληρωτών και αποσπάσεις τα κενά καλύπτονται. Μόνο όμως προσωρινά και μόνο στα χαρτιά. Μόλις γίνονται οι τοποθετήσεις, οι θέσεις ξανά… αδειάζουν.

Τελευταία φορά, πριν από δύο εβδομάδες. Εγιναν δύο αποσπάσεις εκπαιδευτικών για τις Βόρειες Σποράδες, όταν όμως τοποθετήθηκαν, οι εκπαιδευτικοί πήραν αναρρωτική άδεια και προχώρησαν σε ανάκληση της απόσπασής τους, επιστρέφοντας στην οργανική τους θέση. Αντίστοιχα, δύο αναπληρωτές, μουσικής και πληροφορικής που επίσης επιλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν στις Βόρειες Σποράδες, επέλεξαν να μην κάνουν αποδεκτούς τους διορισμούς τους.

Σημειώνεται ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών και οι αποσπάσεις γίνονται με βάση τις δηλώσεις προτίμησης των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Τα περίεργα του συστήματος…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, για να λυθεί το πρόβλημα η Μαγνησία θα πρέπει να χωριστεί σε δύο περιοχές μετάθεσης, την Α’ και Β’ και ο κάθε εκπαιδευτικός να δηλώνει σαφώς αν επιθυμεί να διοριστεί στη χερσαία (α’ περιοχή) ή στη νησιωτική (β’ περιοχή).

Ο ίδιος πάντως, αναφέρεται και στις στρεβλώσεις του συστήματος. Για παράδειγμα εκπαιδευτικός με οργανική στη Βοιωτία, που έλκει την καταγωγή του από τη Λάρισα, είχε ζητήσει απόσπαση στη Λάρισα ως πρώτη επιλογή. Ανάμεσα στις επιλογές του και η Μαγνησία. Αποσπάστηκε λοιπόν στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στα νησιά, ενώ την ίδια ώρα σε κενές θέσεις στη Λάρισα προσέλαβαν αναπληρωτές. Ο ίδιος προχώρησε σε ανάκληση της απόσπασής του. «Θα μπορούσε ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός να αποσπαστεί στη Λάρισα και στα νησιά να προσλάβουν αναπληρωτές», σημείωσε ο κ. Μούσιος.

Θύματα της όλης κατάστασης, μαθητές που δεν έχουν γνωρίσει ακόμη τον δάσκαλό τους, και γονείς που αγωνιούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

 

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ