Αλ. Μεϊκόπουλος: Η Κυβέρνηση παραλείπει την πραγματικότητα από τον προϋπολογισμό…

0
29
 MGL9507

Μεϊκόπουλος: «Η Κυβέρνηση παραλείπει την πραγματικότητα από τον προϋπολογισμό»

Παρέμβαση κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε αρχικά στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη σε σχέση με το 2015 λόγω της πανδημίας. Όπως ανέφερε: «Από το «δαπανείστε ό, τι χρειάζεται» της Ευρώπης στα κράτη – μέλη μέσα από την έκτακτη χαλάρωση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι την αύξηση του κατώτατου μισθού στην οποία προχώρησε η πλειοψηφία των χωρών, ακόμα και συντηρητικές κυβερνήσεις αναζήτησαν προοδευτικές λύσεις απέναντι στην κρίση της δημόσιας υγείας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία». 

Αντανακλά ο προϋπολογισμός που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή τις στοχεύσεις για μακροπρόθεσμη επένδυση στη δημόσια υγεία και τη στήριξη της οικονομίας;

Σύμφωνα με τον Αλ. Μεϊκόπουλο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία ως μια «κρίση σε αποδρομή» σχεδιάζοντας την παροχή των πιο κρίσιμων τμημάτων του ΕΣΥ στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν η διεθνής κοινότητα, ο ΠΟΥ, η Ε.Ε., ο ΟΟΣΑ, ο ECDC προτρέπουν σε όλους τους τόνους για ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και αυτό αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό. Η εγκατάλειψη της λοιπής νοσηρότητας αφήνει ακάλυπτες ανάγκες που σημαίνει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2022 γεγονός που η Κυβέρνηση «γνωρίζει, αγνοεί και παραλείπει από τον προϋπολογισμό» τόνισε ο Βουλευτής.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι μια ακόμα παράλειψη του φετινού προϋπολογισμού, μια «χαμένη ευκαιρία», είναι η αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού επιστήμονα και του λοιπού προσωπικού που θα ανέκοπτε το brain drainκαι το κύμα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών. Επιπλέον, τη νέα χρονιά το κόστος περίθαλψης θα μετακυλιστεί, όπως ανέφερε, στην τσέπη των πολιτών καθώς δεν έχουν προβλεφθεί έκτακτες ανάγκες σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ τόσο οι δαπάνες για παροχές υγείας όσο και ο κλειστός προϋπολογισμός για τους ιδιώτες παρόχους είναι μειωμένοι.

Η πανδημία έβαλε την κοινωνία, που μόλις είχε εξέλθει από τη δωδεκαετή κρίση, σε μία νέα οικονομική δίνη με δραματικές αυξήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης. «Η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί μέσα στο 2020 τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη με κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού μέσα στο μήνα Νοέμβριο λόγω του κύματος ακρίβειας που χτύπησε τη χώρα. Κι όμως η Κυβέρνηση, παρόλο που το γνωρίζει, το αγνοεί και το παραλείπει από το φετινό προϋπολογισμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

«Όταν ο Πρωθυπουργός διαψεύδεται τόσο εμφατικά από τους ίδιους τους συνεργάτες για τη διαχείριση της πανδημίας», αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, «και από την άλλη  το Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάζει έναν Προϋπολογισμό που θεωρεί την πανδημία λήξασα και το κύμα της ακρίβειας παροδικό με συνοδεία υποσχετικής ότι, «εάν χρειαστεί, θα κάνουμε περισσότερα», τότε έχουμε μια Κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, που de facto θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ σύντομα» επεσήμανε ο Αλ. Μεϊκόπουλος κλείνοντας την ομιλία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ