Κορωνοϊός: Νέα έκτακτα μέτρα από τις 3 – 16 Ιανουαρίου…Τι αλλάζει σε εστίαση – διασκέδαση, γήπεδα και τηλεργασία

0
67
νέα μέτρα

Με νέα μέτρα ξεκινά το 2022 καθώς από τις 3 Ιανουαρίου η χώρα μπαίνει σε νέους περιορισμούς με αλλαγές στην εστίαση και τη διασκέδαση, τη χρήση μάσκας, τον αριθμό φιλάθλων στα γήπεδα αλλά και τα επισκεπτήρια σε νοσοκομεία.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Θάνος Πλεύρης μετά και το νέο μαύρο ρεκόρ με 9.284 νέα κρούσματα τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιανουαρίου ωστόσο είναι σαφές ότι στο τραπέζι βρίσκεται επέκταση των μέτρων καθώς ο υπουργός Υγείας δήλωσε ξεκάθαρα κατά την ενημέρωση ότι «υπάρχει δυνατότητα επέκτασης.»

Στην ενημέρωση ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των νυχτερινών μαγαζιών, την πληρότητα των γηπέδων, το ποσοστό τηλεργασίας, τη χρήση μάσκας σε εργαζόμενους στην εστίαση και τα νοσοκομεία αλλά και το επισκεπτήριο τους. 

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στις υπεραγορές σουπερμάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Γενική σύσταση είναι να γίνεται χρήση της μάκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε κάθε περίσταση συνωστισμού.
  • Στο χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 12.00 το βράδυ και δεν επιτρέπειται η διασκέδαση για ορθίους. Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα και θα ισχύσουν και μετρικές αποστάσεις. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση εξακολουθεί να επιτρέπεται.
  • Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα τα γήπεδα, όπου όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας έχει παρατηρηθεί μη τήρηση μέτρων, επιβάλλονται περιορισμοί στην παρακολούθηση από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο 1.000 άτομα. Εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών.
  • Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ενώ περιορίζεται και η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
  • Όσον αφορά την τηλεργασία, θα εφαρμοστεί τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και ιδιωτικές εταιρείες έως ποσοστού 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ότι η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται πλέον σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην Αττική, όπου υπάρχει αρκετά μεγάλη άνοδος, η οποία και προκαλεί προβληματισμό και συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ως προς τη χρονική έναρξη ισχύος των μέτρων, την 3η Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι ο συνδυασμός εισαγωγών-εξιτηρίων, που δεν δείχνουν στην παρούσα φάση ιδιαίτερη πίεση του συστήματος Υγείας, και το γεγονός ότι η λήψη μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά θα είχε ως αποτέλεσμα να μετακυλήσει η διασκέδαση και η ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους, οδήγησαν στην απόφαση να ισχύσουν τα μέτρα μετά την εορταστική περίοδο.

Σημειώνοντας πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πολίτες νεαρότερης ηλικίας, ο κ. Πλεύρης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους νέους που διασκεδάζουν ειδικά αυτές τις ημέρες να αποφύγουν να έλθουν σε επαφή με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας ή να έχουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας όταν συγχρωτίζονται με μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως ανεμβολίαστους.

Τι ισχύει σήμερα 

Φυσικά, τα παραπάνω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην πρώτη δέσμη που ανακοινώθηκαν πριν τα Χριστούγεννα και τέθηκαν σε ισχύ από τις 24 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ειδικές μάσκες ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ