αναμνηστικές δόσεις εμβόλια

Οι επαναλαμβανόμενες εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου.

Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί με μικρό μεσοδιάστημα θα μπορούσαν να μειώσουν την ανοσιακή απόκριση απέναντι σε νέα στελέχη όπως η Όμικρον, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής Στρατηγικής Εμβολίων στον EMA.

«Εάν ακολουθήσουμε τη στρατηγική να χορηγούμε αναμνηστικές δόσεις κάθε περίπου τέσσερις μήνες, θα καταλήξουμε να έχουμε πρόβλημα με την ανοσιακή απόκριση (…) Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερφορτώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα με επαναλαμβανόμενη ανοσοποίηση» δήλωσε.

«Θα θέλαμε να δούμε τα στοιχεία σε σχέση με την τέταρτη δόση και θα πρέπει να δούμε αυτά τα στοιχεία πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση. Την ίδια στιγμή όμως μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια στρατηγική επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» είπε.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι συχνοί εμβολιασμοί μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβείς λόγω του φαινομένου «του προπατορικού αντιγονικού αμαρτήματος». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ικανοποιητικά στο αρχικό στέλεχος, όχι όμως στις επόμενες παραλλαγές.

«Έχουμε ήδη αρκετές ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα» είχε δηλώσει προ ημερών στους New York Times η δρ Έιμι Σέρμαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ