ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Το νέο κύμα καύσωνα που ήδη κατακλύζει τη χώρα και την Μαγνησία επιβάλλει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι στην αποκομιδή απορριμμάτων, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργεία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Πρόβλημα υπάρχει και στους διοικητικούς υπαλλήλους και στους οδηγούς, καθώς τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, αποτελούν κυριολεκτικά κίνδυνο – θάνατο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά και πνευμολογικά προβλήματα ή άλλα υποκείμενα νοσήματα. Στις επικίνδυνες αυτές συνθήκες το κράτος αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας μας ως κόστος που πρέπει να περικόψει. Τα δήθεν μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων αποτελούν απλά ευχολόγια – «συστάσεις» προς τους εργοδότες, που πρακτικά κανένας δεν θα ελέγχει την εφαρμογή τους. Από κοντά και οι Δημοτικές Αρχές σφυρίζουν αδιάφορα, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης.

Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει με τις ζωές μας! Απαιτούμε από τις Δημοτικές Αρχές της Μαγνησίας να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την Ασφάλεια και την Υγεία των εργαζομένων.:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών και σε κλειστούς χώρους, όταν δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς καμία περικοπή αποδοχών.
  2. Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). 
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά και την ένταση της εργασίας.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Για τη λειτουργία των κλιματιστικών να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).

Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης για την εφαρμογή των μέτρων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

                                             Το Διοικητικό Συμβούλιο            

Βόλος, 30/7/2021

Συνθήκες που απαιτούν διακοπή ή μετάθεση της εργασίας

Θερμοκρασία ξηρού θερμομέτρου ( ο C)Σχετική υγρασία(%)Διορθωμένη Ενεργός Θερμοκρασία( ο C)
365030
374530
383930
393430
402930
412630
422330
432030
(Σε συνθήκες άπνοιας, με υγιείς εργαζόμενους που φέρουν ελαφριά θερινή ενδυμασία)

(Υ.Α. υπ’ αρ. Δ7 / Α / οικ.12050/2223 / 23-5-2011, Άρθρο 23 Παραγρ. 4).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ