Επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας παλιός πύραυλος χτύπησε τη Σελήνη πηγαίνοντας 5.800 μίλια/ώρα…

0
54
Rocket Hits Moon

Προσθέστε έναν ακόμη κρατήρα στη μεγάλη λίστα των pockmarks στη σεληνιακή επιφάνεια.

Σύμφωνα με τους τροχιακούς υπολογισμούς, ένας πύραυλος που πλήττεται στο διάστημα για χρόνια συνετρίβη στη Σελήνη την Παρασκευή, αλλά η απεργία δεν παρατηρήθηκε άμεσα, και μπορεί να υπάρχει αναμονή για φωτογραφικά στοιχεία.

Η σύγκρουση συνέβη στις 7:25 π.μ. ανατολική ώρα (1225 GMT), στην άκρη της Σελήνης, δήλωσε ο αστρονόμος Μπιλ Γκρέι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που προέβλεψε τη σύγκρουση.

Διασχίζουν το σύμπαν με ταχύτητα περίπου 5.800 μίλια/ώρα (9.300 χλμ/ώρα), το αντικείμενο των περίπου τεσσάρων τονώνων θα πρέπει να κάνει έναν κρατήρα “10 ή 20 μέτρα μήκος”, δήλωσε ο Γκρέι στο AFP.

Η ταχύτητα, η τροχιά και ο χρόνος πρόσκρουσης υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις τηλεσκοπίων με βάση τη Γη.

“Είχαμε πολλά (και πολλά) δεδομένα παρακολούθησης για το αντικείμενο και δεν υπάρχει τίποτα που να ενεργεί πάνω του εκτός από τις δυνάμεις της βαρύτητας και του ηλιακού φωτός”, είπε, με το τελευταίο να σπρώχνει τον κύλινδρο απαλά μακριά από τον Ήλιο.

“Εκτός αν το αντικείμενο αφαιρέθηκε από αποκρυφισμό, χτύπησε το φεγγάρι σήμερα το πρωί.”

Η αναγνώριση του πυραύλου έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, καθώς δεν υπάρχει επίσημη οντότητα υπεύθυνη για την καταχώρηση και τον εντοπισμό σκουπιδιών στο διάστημα.

Ο Γκρέι, ένας ανεξάρτητος εργολάβος που έχει δημιουργήσει λογισμικό τροχιικού υπολογισμού που χρησιμοποιείται από τη NASA, κυνηγάει και παρακολουθεί τα ανθρώπινα συντρίμμια, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μην το συγχέουν με αστεροειδείς και να το μελετούν άσκοπα.

Αρχικά σκέφτηκε ότι αυτό που έβλεπε ήταν ένας πύραυλος SpaceX, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και είπε ότι ήταν ένας ενισχυτής τρίτου σταδίου του Chang’e 5-T1, που εκτοξεύτηκε το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας.

Το Πεκίνο αρνήθηκε την ευθύνη, λέγοντας ότι ο εν λόγω ενισχυτής είχε «εισέλθει με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτεφρώθηκε πλήρως».

Αλλά σύμφωνα με τον Γκρέι, η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας φούσκωσε δύο αποστολές με παρόμοια ονόματα, και στην πραγματικότητα μιλούσε για έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε πολύ αργότερα.

Όπως και να ‘χει, μόνο το Σεληνιακό Αναγνωριστικό Τροχιά της NASA και το Chandrayaan-2 της Ινδίας, και τα δύο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, θα μπορούν να απεικονιστούν τον κρατήρα.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δήλωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι ήθελε να ερευνήσει τον κρατήρα, αλλά είπε ότι η εύρεση θα ήταν μια πρόκληση που μπορεί να διαρκέσει “εβδομάδες έως μήνες”.

Σύμφωνα με τον Γκρέι, και οι δύο ανιχνευτές είναι σε θέση να παρατηρούν οποιαδήποτε περιοχή στη Σελήνη μία φορά το μήνα.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα στάδια πυραύλων να εγκαταλείπονται στο σύμπαν αφού εξυπηρετούν το σκοπό τους να εκτοξεύουν διαστημόπλοια.

Αλλά αυτό θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που προβάλλεται μια ακούσια σύγκρουση με τη Σελήνη.

Διαστημόπλοιο έχει συντριβεί σκόπιμα στη Σελήνη στο παρελθόν για επιστημονικούς σκοπούς, όπως κατά τη διάρκεια των αποστολών Απόλλων για τη δοκιμή σεισμομέτρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ