Η επανάσταση της Οπτικής Ίνας στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

0
5

Η Ελλάδα, βρισκόμενη στην τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη για την εξάπλωση της οπτικής ίνας, αναμένεται να βιώσει μια εκρηκτική αύξηση της πρόσβασης στο ευρυζωνικό Διαδίκτυο, με τις συνολικές επενδύσεις να φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 3 δισ. ευρώ, η Nova προχωρά με 2 δισ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ και η TERNA Fiber ετοιμάζονται για δυναμική είσοδο στον τομέα, με τη ΔΕΗ να εστιάζει στην αξιοποίηση τόσο του εναέριου όσο και του υπόγειου δικτύου.

Η ΔΕΗ, λαμβάνοντας 290,9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδιάζει ένα δίκτυο οπτικών ινών που συνδυάζει εναέριες και υπόγειες διαδρομές, με πρόβλεψη για έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες έως το 2030. Από την άλλη πλευρά, η TERNA Fiber, με χρηματοδότηση 129,6 εκατ. ευρώ, επιδιώκει την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλής ευρυζωνικότητας σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προηγούμενο σχεδιασμό.

Συνολικά, τα μεγάλα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν την ψηφιακή ανάπτυξη της Ελλάδας, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών ψηφιακών στόχων για το 2030, με έμφαση στην κάλυψη όλων των πολιτών με δίκτυα οπτικών ινών και την εξασφάλιση ταχύτητας σύνδεσης 1 Gbps.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ