Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες (βίντεο)

0
1

Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel και Elias που έπληξαν την Περιφέρεια μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν το επίκεντρο της σημερινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο από το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Κοντοκώστας

Φωτογραφίες: Θανάσης Καλιακούδας

Όπως δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, σκοπός της εκδήλωσης είναι να γίνει μια αποτίμηση μετά τις πλημμύρες και να «προτάξουμε την ανάγκη του να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, το να εμπλακούν όλοι οι γνωστικοί και παραγωγικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, και να να τεθούν οι άξονες για τα επόμενα βήματα».

Ο κ. Σκευοφύλαξ ανέφερε επίσης ότι ο ρόλος της Πολιτείας είναι καθοριστικός επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παραπέμφθηκε σήμερα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της μη επικαιροποίησης των χαρτών πλημμυρικού κινδύνου. «Χωρίς την έγκαιρη και με σχέδιο οργάνωση και υλοποίηση έργων  από την πολιτεία ότι και να συζητάμε μεταξύ μας θα μένει στα λόγια» ανέφερε κλείνοντας ο Γενικός Διευθυντής του ΕΝΑ.

Ένας απο τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ινστιτούτου είναι και  ο γεωπόνος και, πρ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Χρίστος Τσαντήλας ο οποίος στην εκδήλωση ανέλυσε το θέμα των επιπτώσεων στο έδαφος οι οποίες, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ, είναι «μεγάλες» με χαρακτηριστικό στοιχείο την ετερογένεια τους. Ο κ. Τσαντήλας στάθηκε επίσης στη λίμνη Κάρλα τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες όταν αποτραβηχτούν τα νερά προσθέτοντας πως τα εδάφη θα είναι «τελείως διαφορετικά», θα επηρεαστεί η γονιμότητα τους, θα υπάρξει ρύπανση από βαριά μέταλλα και κίνδυνος από διάφορες τοξικές ουσίες.

Τέλος, δηλώσεις έκανε και ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το γεγονός πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οφείλονται σε «μεγάλο βαθμό» στην κλιματική κρίση και επεσήμανε ότι τέτοια φαινόμενα θα βλέπουμε πιο συχνά. Κλείνοντας τόνισε πως γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία και καλύτερη αντίληψη για το πως λειτουργούν αυτά τα φαινόμενα.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης με τις θεματικές ενότητες όπως ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο ΕΝΑ:

Εισαγωγή | Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, Γενικός Διευθυντής ΕΝΑ
Το μετεωρολογικό φαινόμενο | Κώστας Λαγουβάρδος, Μετεωρολόγος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΝΑ
Επιπτώσεις στη φυτική παραγωγή | Δημήτρης Σταυρίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας
Επιπτώσεις στη Ζωϊκή Παραγωγή | Παναγιώτα Βράντζα, Κτηνίατρος, πρώην Βουλευτής
Υποδομές της Γεωργίας | Νικόλαος Δέρκας, Γεωπόνος, Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής Γεωργικής Υδραυλικής ΓΠΑ
Φυσικοί Πόροι (Έδαφος) | Χρίστος Τσαντήλας, Γεωπόνος Δρ. Εδαφολογίας, πρ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΝΑ
Φυσικοί Πόροι (Νερό) | Αλέξανδρος Μπέλεσης, Γεωλόγος-Πολιτικός Μηχανικός Μελετητής
Αποτίμηση – Προτάσεις | Λόης Λαμπριανίδης, Οικονομικός Γεωγράφος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πρ. Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης – Μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ
Συντονισμός: Ελένη Αναστασοπούλου, Συγγραφέας, πρ. Περ. Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Παρεμβάσεις:

Αργύρης Μπαϊρακτάρης, Προεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου
Αχιλλέας Γεροτόλιος, Αγρότης από Σωτήριο Λάρισας
Πέτρος Σαρούδης, Μελισσοκόμος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας
Ζήσης Αργυρόπουλος, Χημικός – Περιβαλλοντολόγος
Νίκος Δαλέζιος, Αγρομετεωρολόγος, πρ. Καθηγητής ΠΘ

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή