Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει τη Google να πουλήσει τον Chrome

0
2

H αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του απώτερου στόχου της να διαλύσει το μονοπώλιο στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης και να ελέγξει τις αυθαιρεσίες της Google, την πιέζει να πουλήσει τον Chrome.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα έγγραφο 23 σελίδων που ζητά τη διάλυση της Google, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του προγράμματος περιήγησης ιστού Chrome και των περιορισμών στο Android, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές.

Η πώληση του Chrome “θα σταματήσει οριστικά τον έλεγχο της Google σε αυτό το κρίσιμο σημείο πρόσβασης αναζήτησης και θα επιτρέψει στις αντίπαλες μηχανές αναζήτησης τη δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησης που για πολλούς χρήστες είναι μια πύλη στο διαδίκτυο”, υποστήριξαν οι δικηγόροι του Yπουργείου στην κατάθεση.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η Google πρέπει επίσης να σταματήσει να ευνοεί τη δική της μηχανή αναζήτησης στο Android. Εάν η εταιρεία αποτύχει να το κάνει αυτό, οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι θα πρέπει επίσης να της ζητηθεί να εκχωρήσει το λειτουργικό της σύστημα για mobile συσκευές. Πρότειναν επίσης η Google να συνδικάζει τα αποτελέσματα αναζήτησης χωριστά και να πουλά τα δεδομένα κλικ και ερωτημάτων της για να βοηθήσει ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης και νεοσύστατες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Σε μια απάντηση στο ιστολόγιο Keyword, η Google είπε ότι η “καταπληκτική πρόταση” του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα βλάψει τους καταναλωτές και θα επηρεάσει την ηγεσία της τεχνολογίας των ΗΠΑ. «[Το] Υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε να προωθήσει μια ριζοσπαστική παρεμβατική ατζέντα που θα έβλαπτε τους Αμερικανούς και την παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής», έγραψε ο πρόεδρος Παγκόσμιας Υποθέσεων και επικεφαλής νομικός διευθυντής, Κεντ Γουόκερ. “Η υπερβολικά ευρεία πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ξεπερνά τα μίλια της απόφασης του Δικαστηρίου. Θα έσπασε μια σειρά προϊόντων Google — ακόμη και πέρα ​​από την Αναζήτηση — που οι άνθρωποι αγαπούν και βρίσκουν χρήσιμα στην καθημερινή τους ζωή.”

Όλα αυτά ξεκίνησαν το 2020, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πολλές πολιτείες υπέβαλαν μήνυση υποστηρίζοντας ότι η Google πλήρωσε δισεκατομμύρια στους κατασκευαστές συσκευών για να εξασφαλίσει ότι η μηχανή αναζήτησής της θα είναι οι προεπιλεγμένη. Στη συνέχεια, τον περασμένο Αύγουστο, ο ομοσπονδιακός δικαστής Amit Mehta αποφάσισε ότι η Google “είναι μονοπώλιο” στον κλάδο και χρησιμοποίησε τη δύναμή της για να χρεώσει “υπερανταγωνιστικές τιμές για γενικές διαφημίσεις κειμένου αναζήτησης”. Σημειώνεται πως, από πέρυσι, η Google ήλεγχε περίπου το 90 τοις εκατό της αγοράς μηχανών αναζήτησης, επεξεργαζόμενη σχεδόν 9 δισεκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα.

Οι προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διάλυση της Google βασίζονται σε αυτήν την απόφαση, αλλά η σύνθεση και η φιλοσοφία του τμήματος είναι πιθανό να αλλάξουν δραστικά σε μια κυβέρνηση Τραμπ.

Όλες οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με πολλές δικαστικές υποθέσεις και προσφυγές πιθανόν να ακολουθήσουν. Ωστόσο, θα αντιπροσώπευε μια σεισμική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Google, μια εταιρεία με 182.500 υπαλλήλους, δραστηριοποιείται. Το πιο σημαντικό, θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας του Διαδικτύου, καθώς πάνω από το 60 τοις εκατό των αλληλεπιδράσεων στον ιστό ξεκινούν με ένα ερώτημα αναζήτησης και οι περισσότερες από αυτές γίνονται χρησιμοποιώντας το Google Search.

Πηγή