Η Μαρία Μενούνος αποκαλύπτει το «αθώο» σύμπτωμα που αποδείχτηκε καρκίνος

0
2

Μία σαλάτα που έφαγε στο αεροπλάνο και το φούσκωμα που ακολούθησε σήμανε συναγερμό για τη Μαρία Μενούνος. Η 45χρονη Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια επισκέφθηκε γιατρό στην πρώτη ευκαιρία. Ίσως η άμεση κινητοποίησή της να της έσωσε και τη ζωή, καθώς προσβλήθηκε από καρκίνο στο πάγκρεας.

Η Μαρία Μενούνος εξομολογείται την περιπέτεια που έζησε όταν ο καρκίνος στο πάγκρεας τής χτύπησε την πόρτα.
Ήταν Ιανουάριος του 2023 όταν η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια διαγνώστηκε με έναν σπάνιο και λιγότερο επιθετικό τύπο καρκίνου του παγκρέατος. Έως τότε, όμως, είχε περάσει πολλούς μήνες, υποφέροντας από έντονο πόνο στο στομάχι.

«Ήταν το είδος του πόνου που σε κάνει να νιώθεις ότι θα εκραγούν τα σωθικά σου», είπε στο TODAY.com, προσθέτοντας πως «νόμιζα ότι ευθυνόταν μία σαλάτα με farro που είχα φάει σε πτήση. Πίστεψα στην αρχή ότι είχα αρχίσει να έχω δυσανεξία στη γλουτένη και το στομάχι μου δεν άντεχε πια τα δημητριακά».

Παρότι οι γιατροί αρχικά απέρριψαν τα συμπτώματα του φουσκώματος, η Μενούνος δεν καθησύχασε. Πήγε στο νοσοκομείο όπου έκανε υπερηχογράφημα και εκεί οι γιατροί βρήκαν ότι είχε καρκίνο παγκρέατος δευτέρου σταδίου.

Εκείνη την εποχή περίμενε να γεννηθεί η κόρη της, Αθηνά, μέσω παρένθετης μητέρας.

Χειρουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, αφαιρέθηκε ο καρκίνος, τμήμα του παγκρέατος, ο σπλήνας της και 17 λεμφαδένες. Όπως η ίδια ενημέρωσε, αν και ο καρκίνος της βρίσκεται σε ύφεση, υποβάλλεται τακτικά σε εξετάσεις.

Η Μαρία Μενούνος, που έχει 1,1 εκατομμύρια followers στο Instagram, δήλωσε ότι η περίπτωσή της αναδεικνύει την ανάγκη να μην αγνοούμε τα συμπτώματα, ακόμη και όταν οι γιατροί τα απορρίπτουν.

«Γι’ αυτό τον λόγο σε όποιον με ρωτάει: Αν τα συμπτώματά σου επιμένουν, να επιμείνεις και εσύ. Πρέπει να γίνεις υπέρμαχος του εαυτού σου και να συνεχίσεις να πιέζεις. Είναι εξαντλητικό, αλλά η ζωή σου στ’ αλήθεια εξαρτάται από αυτό», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η Μαρία Μενούνος έχει επιζήσει και από όγκο στον εγκέφαλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας
Η νόσος διαγιγνώσκεται ετησίως σε περισσότερους από 2.300 ανθρώπους στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι ο έκτος συχνότερος στην Ελλάδα. Αποτελεί επίσης την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO).

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για την αντιμετώπιση του καρκίνου αυτού. Δυστυχώς, στα πολύ πρώιμα στάδιά του συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Αυτά συνήθως αναπτύσσονται όταν ο καρκίνος είναι ήδη προχωρημένος.

Ένας λόγος παραπάνω για να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην αξιολόγηση των ύποπτων συμπτωμάτων από τον γιατρό.

Η πιο συχνή μορφή καρκίνου του παγκρέατος είναι το παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα. Έχει φτωχή πρόγνωση διότι συνήθως ανιχνεύεται σε προχωρημένο στάδιο. Όπως και να έχει, τα συμπτώματα που μπορεί να το υποκρύπτουν είναι:

* Ίκτερος (κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα)

* Πόνος στην κοιλιά ή στη μέση

* Ανεξήγητη απώλεια βάρους

* Ναυτία και έμετος

* Ανορεξία

* Αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου

* Σε σπάνιες περιπτώσεις αιφνίδια εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και των νευροενδοκρινών όγκων.

Η κυρία Μενούνος είχε, όπως προαναφέρθηκε, νευροενδοκρινή όγκο του παγκρέατος. Αυτός είναι σπάνιος: αποτελεί το μόλις 2% των κρουσμάτων καρκίνου του παγκρέατος. Είναι επίσης λιγότερο επιθετικός και έχει πολύ καλύτερη πρόγνωση.

Ο τύπος αυτός αρχίζει στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ορμόνες. Έτσι, τα ύποπτα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος της ορμόνης που παράγουν τα κύτταρα που προσβάλλονται. Μπορεί λ.χ. να παρατηρηθεί:

– Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

– Καυστικός πόνος στην κοιλιά ή

– Ίκτερος.

Ο Νοέμβριος είναι Μήνας Ενημέρωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή