Θα αναδειχτούν τέσσερα ναυάγια σε Αλμυρό & Αλόννησο

0
59
Arxaio Nauagio Alonissos

Προγραμματική σύμβαση, πολιτισμικής ανάπτυξης ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα υπογράψει ο Δήμος Αλμυρού με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου για το έργο της δημιουργίας επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο και στον Δυτικό Παγασητικό. Τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν το 2021 και οι χώροι να είναι επισκέψιμοι. Οι εργασίες θα είναι υποβρύχιες για την ανάδειξη και την προβολή τεσσάρων ναυαγίων και για την προβολή των έργων, πέραν των συνοδευόμενων καταδύσεων, θα υπάρξουν στην ξηρά Κέντρα Ευαισθητοποίησης της Γνώσης στη Στενή Βάλα Αλοννήσου και στην Αμαλιάπολη Αλμυρού. Τέλος, πρόκειται να δημιουργηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «ο Ενάλιος Αρχαιολογικός Πλούτος της Ελλάδας».

Η διαδικασία των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων γίνεται για πρώτη φορά γνωστή στην Ελλάδα και θα αναδείξει την τεράστια σημασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Επίσης, θα συμβάλλει στην κατανόηση της αρχαίας ναυπηγικής και των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων κατά την αρχαιότητα, φέρνοντας στο φως τα καλά κρυμμένα μυστικά του ελληνικού βυθού.

Πρόκειται για τα ναυάγια κλασικών χρόνων στην Περιστέρα Αλοννήσου, υστερορωμαϊκών χρόνων στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηων Σούρπης και βυζαντινών χρόνων στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης και στο ακρωτήριο Γλάρου στις Νιες Σούρπης

Η προγραμματική αφορά στη δημιουργία τεσσάρων επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο. Συγκεκριμένα το ναυάγιο κλασικών χρόνων στην Περιστέρα Αλοννήσου, το ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηων Σούρπης, το ναυάγιο βυζαντινών χρόνων στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης και το ναυάγιο βυζαντινών χρόνων στο ακρωτήριο Γλάρου στις Νιες Σούρπης.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υλοποίηση των μελετών και εργασιών που κρίνονται απαραίτητες για τη λειτουργία των τεσσάρων επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει μελέτες, έρευνες και εργασίες τεκμηρίωσης (φωτογράφηση, αποτύπωση, βιντεοσκόπηση, μελέτη), δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος, καθαρισμούς, σημάνσεις, πόντιση ναυδέτων, δημιουργία διαδρομών πρόσβασης, εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης, εξοπλισμοί εποπτείας ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, υλικό δημοσιότητας κ.τ.λ. Οι δύο Δήμοι θα αναλάβουν τη μελέτη και κατασκευή έργων και προμήθεια των απαιτούμενων υποδομών για τη δημιουργία και εξοπλισμό των απαιτούμενων φυλακίων στέγασης ελεγκτικού προσωπικού και χώρων υποδοχής / εισόδου / εξόδου σε προεπιλεγμένα και κατάλληλα προστατευμένα χερσαία σημεία απόπλου και κατάπλου στην Αλόννησο και στην περιοχή Αμαλιάπολης-Νηων Δήμου Αλμυρού, ώστε να καταστούν λειτουργικές οι παρεμβάσεις.

Οι Δήμοι Αλμυρού και Αλοννήσου πρέπει να επιλύσουν τα ιδιοκτησιακά ζητήματα που αφορούν στους χώρους λειτουργίας των χερσαίων εγκαταστάσεων πριν την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών, αλλά και να εκπονήσουν τις απαραίτητες μελέτες, να κατασκευάσουν τις απαιτούμενες υποδομές και να προμηθευτούν τον αναγκαίο εξοπλισμό των χώρων στέγασης ελεγκτικού προσωπικού και των χώρων υποδοχής – εισόδου – εξόδου σε προεπιλεγμένα και κατάλληλα προστατευμένα χερσαία σημεία απόπλου και κατάπλου στην περιοχή των ναυαγίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ