Αλ

«Για να γνωρίζουμε ποια μέτρα είναι υγειονομική ανάγκη και ποια πολιτική επιλογή»

Τροπολογία κατέθεσαν 16 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα τα πολυσυζητημένα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας με τίτλο «Τήρηση αρχών δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», η τήρηση και η διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας γύρω από τη λειτουργία και τις αποφάσεις του συλλογικού οργάνου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας θα συμβάλλει στη διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του επιστημονικού φορέα και θα βελτιώσει το κοινοβουλευτικό έργο των κομμάτων.

Στόχος της εν λόγω τροπολογίας είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στους επιστήμονες, αλλά και να γνωρίζουν επιτέλους οι πολίτες ποια μέτρα αποτελούν υγειονομική επιταγή και ποια είναι προϊόντα πολιτικής επιλογής.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής α λα καρτ τις εισηγήσεις της Επιτροπής χωρίς, ωστόσο, να τις καταθέτει ποτέ στα πρακτικά και χωρίς να απαντά στα Αιτήματα Κατάθεσης Εγγράφων που έχουν επανειλημμένα καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούνται υποψίες ότι η ΝΔ βάζει μπροστά τους επιστήμονες προκειμένου να δικαιολογήσει τις επιλογές και τις αποφάσεις της.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να χρησιμοποιεί ως ασπίδα τους επιστήμονες για τα αυστηρά μέτρα που καλείται να πάρει τώρα λόγω της απραξίας αλλά και της άτσαλης και ανεύθυνης προσαρμογής μετά την άρση του πρώτου lockdown. Τότε αγνόησε επιδεικτικά τις εισηγήσεις τους για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το άνοιγμα του τουρισμού και παραλίγο να ανοίξει τα γήπεδα. Δε νοείται, όμως, στην έκτακτη αυτή συγκυρία να υπάρχουν υπόνοιες ότι μπαίνει φίλτρο στις εισηγήσεις των επιστημόνων και η κυβέρνηση λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω.
Μένει, λοιπόν, να δούμε αν η ΝΔ θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία» δήλωσε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Πηγή