Αυγενάκης: «Χάος και πάρτι παρανομίας στον ερασιτεχνικό Αθλητισμό»!

Ελάχιστα σωματεία πληρούν τις προϋποθέσεις για το Αθλητικό Μητρώο

Μόλις 5,41% από τα ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και οι αιτήσεις τους έχουν ελεγχθεί, πληρούν αυτή τη στιγμή τα κριτήρια εγγραφής τους. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξηγώντας ότι 5.344 σωματεία άνοιξαν καρτέλα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής, αίτηση κατέθεσαν 4.918 και τη διαδικασία περάτωσαν τα 3.617.

Εξ αυτών έχουν ελεγχθεί οι αιτήσεις 2.930 σωματείων στη βάση δύο κριτηρίων, αγωνιστικών και οικονομικών.

Στην πρώτη κατηγορία (αγωνιστικά κριτήρια) έχουν ελεγχθεί 2.678 αιτήσεις, εκ των οποίων πληρούν τα κριτήρια 696 σωματεία (ποσοστό 25,99%) και ακόμη 120 (4,48%) τα πληρούν σε ορισμένα από τα αθλήματα που καλλιεργούν.

Τα υπόλοιπα 1.862 σωματεία (69,53%) δεν πληρούν τα αγωνιστικά κριτήρια. Στους ελέγχους επί των οικονομικών, από τις 2.394 αιτήσεις που έχουν ελεγχθεί, τα κριτήρια πληρούνται στις 291 περιπτώσεις (ποσοστό 12,16%).

Στα 2.161 σωματεία για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και των δύο πεδίων, τα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια πληρούν μόλις 117 σωματεία, ήτοι ποσοστό 5,41%.Την εικόνα που δεν αρμόζει στην αθλητική οικογένεια, με ευθύνη των Ομοσπονδιών, κατέδειξε σε Συνέντευξη Τύπου ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Πρόκειται για στοιχεία σοκ και αποκαρδιωτικά αποτελέσματα ελέγχων από την προεγγραφή των αθλητικών σωματείων στο Μητρώο που καταδεικνύουν μια «χαοτική κατάσταση» κι ένα «πάρτι παρανομίας» με ευθύνη των 49 αθλητικών Ομοσπονδιών, που δεν αρμόζει στην εικόνα της αθλητικής οικογένειας και πρέπει άμεσα να θεραπευτεί, όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης. «Αυτή η ανοργανωσιά, η απειθαρχία, η αταξία στο αθλητικό οικοδόμημα ήρθε η ώρα να τελειώσει! Δεν μπορούν να μας κουνάνε και το δάχτυλο! Είτε συνένοχοι, είτε βολεμένοι, είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτοι! Και το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, μαζί με τα υπόλοιπα Μητρώα των Φορέων που ακολουθούν θα βάλουν τάξη σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση!

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τα Σωματεία, να θέσουμε κανόνες, να διαμορφώσουμε την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων.  Να βοηθήσουμε με διαφάνεια και με κανόνες» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο κ. Αυγενάκης μάλιστα τόνισε ότι παρά την επίσημη ενημέρωση της ΓΓΑ, στις 13 Απριλίου, προς όλες τις Ομοσπονδίες, Ολυμπιακές και μη, για αποστολή επικαιροποιημένων στοιχείων των σωματείων μελών τους, υπήρχαν αρκετές Ομοσπονδίες που για εβδομάδες δεν ανταποκρίθηκαν. «Κώφευαν ή χρησιμοποιούσαν αστείες δικαιολογίες, για να μην αποστείλουν στοιχεία, να μην γνωστοποιήσουν την κατάσταση. Και, κυρίως, αρνούνταν οι περισσότερες από τις «μεγάλες», όπως η ΕΠΟ (ποδόσφαιρο), η ΕΟΚ (μπάσκετ), ο ΣΕΓΑΣ (στίβος), η ΚΟΕ (υγρά αθλήματα) και η ΕΙΟ (ιστιοπλοΐα).

«Πλησιάζει η ώρα που θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση! Σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίσαμε, μόνο τα εγγεγραμμένα σωματεία στο Μητρώο θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση τόσο των εγκαταστάσεων της ΓΓΑ όσο και των δημοτικών εγκαταστάσεων, σε 6 μήνες. Φυσικά μόνο τα εγγεγραμμένα ελεγμένα και νόμιμα σωματεία στο Μητρώο θα πάρουν μέρος στις εκλογές συμπλήρωσε επίσης.

Τα στοιχεία που προκύπτουνς, στο πεδίο των αγωνιστικών κριτηρίων, το 40% των αιτήσεων των σωματείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου στο ζήτημα του προπονητή, σύμφωνα με τον κο Αυγενάκη, και το 70-80% δηλώνουν προπονητή χωρίς αμοιβή ή οδοιπορικά, ανέφερε κάνοντας λόγο για πάρτι παρανομίας και «μαύρης» εργασίας.

Στο πεδίο των οικονομικών κριτηρίων, το 89% των αιτήσεων των σωματείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου: Απολογισμός 2019 και Προϋπολογισμός 2020 στην Περιφέρεια. Πρακτικό ΔΣ ή ΓΣ, δηλαδή που θα πιστοποιεί τα έσοδα και τα έξοδά τους!

Πηγή