Αύριο τα μέτρα για Χριστούγεννα – Πιθανό σκληρότερα την Πρωτοχρονιά

Έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές ημέρες, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που τόνισε «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσας σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη παραμένει το ιικό φορτίο, λέγοντας ότι «ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους μπορεί να γίνουν γιορτές για τον ιο και όχι για μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με ακόμη μία οικογένεια την περίοδο των εορτών. Ας γιορτάσουμε με μια οικογένεια ακόμη το πολύ. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των αγαπημένων μας».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για εξειδίκευση των μέτρων ο κ.Πέτσας απάντησε: «Αύριο (22/12) μετά την καθιερωμένη σύσκεψη για το θέμα των ελέγχων θα υπάρξουν ανακοινώσεις αλλά δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά για εξειδίκευση των υφιστάμενων. Όλα όσα έχουν να κάνουν για τις μετακινήσεις μας ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς».

Για το αν εξετάζεται παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ανέφερε: «Άλλο πράγμα η εισήγηση της επιτροπής και άλλο οι μεμονωμένες απόψεις ειδικών οι οποίοι εκφέρουν δημόσιο λόγο».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι έχει έρθει η μετάλλαξη του ιού στην Ελλάδα.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι στις 26 Δεκεμβρίου φθάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων και την επομένη θα αρχίσει ο εμβολιασμός. Οπως εξήγησε, θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, θα ακολουθήσουν τα γηροκομεία και στη συνέχεια τα 2,4 εκατ. των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών γιατί από αυτή την ηλικιακή ομάδα προέρχεται το 80% των θανάτων και το 60% των διασωληνωμένων.

Πηγή