Δερμιτζάκης για Lockdown: Μπορεί να κρατήσει 4 ή 5 εβδομάδες για να πέσουμε στα 500 κρούσματα

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφέρθηκε στο γενικό lockdown και θεωρεί ότι ίσως κρατήσει 4 ή 5 εβδομάδες, αντί για 3. Μάρτιο – Απρίλιο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Μιλώντας στο MEGA ο Μανώλης Δερμιτζάκης ανέφερε αρχικά για το γενικό lockdown 3 εβδομάδων στην Ελλάδα: «Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα»

Στη συνέχεια ο καθηγητής Γενετικής τόνισε πως αν δεν υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τη μείωση των κρουσμάτων, τότε το lockdown θα πρέπει να συνεχιστεί.

«Αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown. Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα».

«Ισχύει το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια»
Ερωτηθείς για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως πάνε καλά.

«Το χρονοδιάγραμμα περίπου ισχύει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής από κάποιες εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες.Αν τα αποτελέσματα είναι όσο καλά περιμένουν, θα πάνε για έγκριση επείγουσας χρήσης», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμβολιασμός θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα έρθει σε δεύτερη φάση, από Μάρτη – Απρίλη», συμπλήρωσε.

Πηγή