Kke (1)

Φέτος συμπληρώνονται 53 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας της
21ης Απριλίου 1967. Με αφορμή την επέτειο η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, προς τιμήν των κομμουνιστών και των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, κατέθεσε συμβολικά στεφάνι στις αποθήκες στο λιμάνι του Βόλου όπου τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος, κυριολεκτικά στοιβάχτηκαν συλληφθέντες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές από την περιοχή του Βόλου και συνολικά της Θεσσαλίας και στάλθηκαν στη Γιούρα και στα άλλα κολαστήρια της εξορίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Νίκος Γκατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, που έζησε από κοντά
τα γεγονότα της περιόδου. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος στην περιοχή μας και τόνισε ότι σήμερα τιμούμε όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές, τους συλληφθέντες και εκτελεσμένους, που έδωσαν τη ζωή τους, για να πέσει η μαύρη δικτατορία των συνταγματαρχών, που ήταν γέννημα του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού. Τόνισε ότι τιμάμε σήμερα αυτούς τους αγωνιστές, με το να είμαστε
μπροστάρηδες πάντα στους αγώνες του λαού μας για την ανατροπή αυτού του συστήματος.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ
ο οποίος είπε: Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τιμά τους αγώνες όλων αυτών των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους, δολοφονήθηκαν, την προσφορά και την αταλάντευτη στάση των χιλιάδων μελών του ΚΚΕ υπέστησαν βασανιστήρια, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, με ηρωισμό και αυταπάρνηση.
53 χρόνια μετά, καταθέτει στεφάνι στον ιστορικό χώρο των αποθηκών του λιμανιού, που
από τις πρώτες ώρες – μέρες της χούντας, με βίαιες προσαγωγές και σε απάνθρωπες συνθήκες, στοιβάχτηκαν χιλιάδες αγωνιστές από τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, για μεταφερθούν στα κολαστήρια της εξορίας.
Τιμούμε όλους αυτούς που έδωσαν τη μάχη για τη ανατροπή της δικτατορίας, που,
εκμεταλλευόμενη το ιδεολογικό-πολιτικό οπλοστάσιο, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού αστικού κράτους στήριξε τις κερδοφόρες επενδύσεις της αστικής τάξης της Ελλάδας και με την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ, υπηρέτησε τα σχέδιά τους ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα σχέδιά τους για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της διχοτόμησης της Κύπρου.
Η φετινή επέτειος της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας συμπίπτει με την πανδημία του
κορονοϊού που λειτουργεί ως καταλύτης στο ξέσπασμα νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Σήμερα, στο όνομα της πανδημίας, οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, θεσμοθετούν, τα εδώ και καιρό, αντεργατικά σχέδια, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων με στόχο την παραπέρα ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Παράλληλα, η κυβέρνηση και η ΕΕ παρέχουν απλόχερα «ζεστό χρήμα» στους επιχειρηματικούς ομίλους και βάλει σε καραντίνα την πολιτική και συνδικαλιστική δράση με νέες μορφές παρακολούθησης και αστυνόμευσης.

Την ίδια στιγμή, οι βιομηχανικές μονάδες και άλλοι μαζικοί εργασιακοί χώροι στο εμπόριο και στις μεταφορές έχουν μεταβληθεί σε εργασιακά γκέτο, χωρίς καμία λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, καλεί τα λαϊκά στρώματα, να μην αποδεχτούν στο όνομα των
συνεπειών της πανδημίας, να πληρώσουν και να σηκώσουν και πάλι στις πλάτες τους την κρίση του κεφαλαίου, που έτσι ή αλλιώς έχει τσεπώσει πακτωλό εκατομμυρίων τα προηγούμενα χρόνια.
Να μην πληρώσουν πάλι το ξέσπασμα μιας νέας οικονομικής κρίσης, που, όπως διαφαίνεται από τις προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, ομονοώντας στην ανάγκη στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας, καλούν
τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους να επωμιστούν το κόστος Και στις νέες συνθήκες που ζούμε οι αγώνες κατά της δικτατορίας έχουν να μας διδάξουν πολλά! Αντλούμε συμπεράσματα από όλη τη θετική και την αρνητική δύσκολη πορεία του ίδιου του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αυτή η πείρα διδάσκει ότι οι αγώνες έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, όταν στοχεύουν στην ίδια την εξουσία του κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Απόδειξη έμπρακτης τιμής προς τους αγωνιστές εναντίον της δικτατορίας αποτελεί σήμερα, η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αναζωογόνηση – ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Όπως στη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας, έτσι και τώρα, το ΚΚΕ είναι το
μόνο κόμμα που μπορεί να θέσει εμπόδια και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και του κράτους της, να ανοίξει δρόμο για την πραγματικά ελπιδοφόρα οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Kke (2)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ