Συγκέντρωση αύριο στη μνήμη του Β

Συγκέντρωση για να τιμήσουν τη μνήμη του Βασίλη Μάγγου διοργανώνουν φίλοι του και συλλογικότητες στον Βόλο, αύριο Σάββατο 16 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Κ. Καρτάλη και Γαλλίας, έξω από το σπίτι του.

Σε ανακοίνωση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου κατά της καύσης Σκουπιδιών αναφέρεται ότι έξι μήνες έχουν περάσει από την απροειδοποίητη αναχώρηση στις 13 Ιούλη 2020 του Βασίλη Μάγγου. Επτά μήνες από το βίαιο ξυλοδαρμό του μπροστά στα δικαστήρια Βόλου στις 14 Ιούνη, την κακοποίησή του μέσα στο όχημα της ασφάλειας και το βασανισμό του στην αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Μια μέρα πριν, 13 Ιούνη, είχε προηγηθεί μεγάλη διαδήλωση κατά της καύσης σκουπιδιών που είχε ξεκινήσει από το Νοσοκομείο του Βόλου, πορεύτηκε προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ αλλάζοντας την πολυετή ατζέντα των διαμαρτυριών, προβάλλοντας το κεντρικό αίτημα να φύγει η ΑΓΕΤ από την πόλη.

Η αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών δεν είχε προηγούμενο. Η κινητοποίηση των πολιτών έθετε στην κυβέρνηση, τους τοπικούς προύχοντες και τις πολυεθνικές έναν νέο κίνδυνο. Να πάνε στράφι οι νόμοι τους, οι επικερδείς επενδύσεις τους και όλο το χρήμα που κυκλοφορεί πάνω και κάτω από το τραπέζι.
Η βία της αστυνομίας συμπληρώθηκε με το απύθμενο θράσος του υφυπουργού της Οικονόμου, ο οποίος αναφερόμενος στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του Βασίλη δήλωσε ότι επιχειρήθηκε απελευθέρωση κρατούμενου (ενός εκ των προσαχθέντων της διαδήλωσης της προηγούμενης ημέρας), ενώ ο υπουργός ξυλοδαρμών πολιτών Χρυσοχοϊδης δήλωνε ευθαρσώς μετά το θάνατό του ότι αυτός δεν σχετίζεται με το ξυλοδαρμό του προδικάζοντας την ιατροδικαστική εξέταση.

Το αστυνομικό δελτίο συμβάντων γράφει ότι χτυπήθηκε γιατί υπήρξαν…υπόνοιες και αφέθηκε ελεύθερος (σακαταμένος από το ξύλο) καθώς προέκυψε..ουδέν! Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες οδήγησαν σε μια προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης κατά των εμπλεκομένων αστυνομικών που μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει πουθενά παρά το γεγονός της οπτικής καταγραφής του περιστατικού στα δικαστήρια αλλά και ότι ο Βασίλης Μάγγος υπέδειξε τους βασανιστές του τμήματος πριν πεθάνει.

Ανάμεσα στα δυο lockdown πανδημίας, δεν θρηνούμε και τιμούμε μόνο έναν αγωνιστή του κινήματος της πόλης. Τιμούμε τα ατελείωτα θύματα της αστυνομικής βίας και θρηνούμε τα θύματα μιας εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής για τη πανδημία.
Αν ο Βασίλης ήταν σήμερα εδώ, θα φώναζε μαζί μας “ΜΑΤ παντού, ΜΕΘ πουθενά”. Εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με το δικό του σύνθημα, “Κι ας μη νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα”.
Η μεγαλύτερη πανδημία της κοινωνίας είναι ο καπιταλισμός, το κράτος της ταξικής και αστυνομικής βίας και οι κυβερνήσεις του. Να ανατραπούν!

Πηγή