Κάτοικοι εγκαταλείπουν το Σίδνεϊ – «Πνίγουν» την πόλη οι πλημμύρες

Η Αυστραλία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και στη χώρα καταγράφονται τακτικά περίοδοι ξηρασίας, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές αλλά και ολοένα πιο έντονες πλημμύρες.

Πολλοί πολίτες παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους την ώρα που προσπαθούσαν να διασχίσουν πλημμυρισμένους δρόμους ή εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους από τα νερά.

Σήμερα το πρωί μεγάλο μέρος του προαστίου Κάμντεν, στο νοτιοδυτικό Σίδνεϊ είχε μετατραπεί σε λίμνη αφού υπερχείλισε χείμαρρος.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν δρόμους να έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό και τροχόσπιτα πλημμυρισμένα, τουλάχιστον ένα από τα οποία είχε ανατραπεί.

Μεγάλος όγκος νερού υπερχείλισε από το φράγμα Γουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει πόσιμο νερό στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι καταρρακτώδεις βροχές στη Νέα Νότια Ουαλία θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 24 ώρες.

Στα ανοικτά των ακτών του Σίδνεϊ διασώστες προσπαθούν να βοηθήσουν ένα φορτηγό πλοίο μήκους 150 μέτρων με 21 μέλη πληρώματος. Ένα σχέδιο να απομακρυνθεί το πλήρωμα με ελικόπτερο αναβλήθηκε καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι ασφαλές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι ανατολικές ακτές της Αυστραλίας πλήττονται επανειλημμένα από πλημμύρες τους τελευταίους 18 μήνες.

Τον Μάρτιο 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυτικό Σίδνεϊ από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

Η Αυστραλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιο συχνές πλημμύρες, προειδοποίησε ο Ντόμινικ Πέροτετ πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά», πρόσθεσε. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν και να διασφαλίζουν ότι ενεργούμε ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε».

Πηγή