Καλή η φετινή σοδειά κρασιού αλλά και ελιάς, στη Μαγνησία

0
21
Elia Elies Elaiodento ελια ελιες

Ξεκίνησε η συγκομιδή σταφυλιού και πράσινης ελιάς στο Ν. Μαγνησίας και οι καλές καιρικές συνθήκες, καθώς δεν υπήρχαν ακραία καιρικά φαινόμενα, βοήθησαν ώστε να υπάρχει καλή σοδειά και στα δύο προϊόντα. Το πρώτο κρασί και τσίπουρο αναμένονται τον Νοέμβριο, ενώ οι παραγωγοί παραδίδουν ελιές, με ανοιχτές τιμές και λαμβάνοντας προκαταβολή.
Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο Ένα» ο Κώστας Λάμπρος πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, που έκανε λόγο για ανάγκη ίδρυσης δημοπρατηρίου ελιάς στη Μαγνησία, εκ μέρους της Πολιτείας.
Καλή ποιότητα
Η συγκομιδή των σταφυλιών ξεκίνησε ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και ο πρόεδρος των γεωπόνων τη χαρακτήρισε πολύ καλή χρονιά, με καλή και ποιοτική παραγωγή, τόσο σε βαθμούς για το κρασί, όσο και σε ποιότητα σταφυλιών, ενώ ικανοποιητικές είναι και οι τιμές για ενδώδιμα σταφύλια για οινοποίηση. Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου η χρονιά κύλισε ομαλά στη Μαγνησία, χωρίς ακραία φαινόμενα, που δεν επηρέασαν την παραγωγή.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής θα ακολουθήσει το πάτημα, στη συνέχεια το κρασί θα βράσει και θα γίνουν οι ζυμώσεις, ανάλογα με την ποικιλία και αν προορίζονται για κρασί ή τσίπουρο, ενώ το Νοέμβριο θα βγουν τα φετινά κρασιά.
Όσον αφορά στα οινοποιεία της περιοχής, ο Κώστας Λάμπρος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά μικρά οινοποιεία, ο Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου, ενώ η περιοχή διαθέτει αξιόλογους οινοποιούς ακόμη και σε επίπεδο χώρας. Το πρόβλημα ωστόσο, είναι η διαδικασία που είναι πολύπλοκη για τον παραγωγό, που για να κερδίσει, πρέπει να πάει στην καθετοποίηση της παραγωγής, κάτι όμως που τον καθιστά μεταποιητή, έμπορο και πωλητή, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει, γι’ αυτό και εφαρμόζεται σε μετρημένες περιπτώσεις, ανέφερε ο κ. Λάμπρου.
Όσον αφορά στις εξαγωγές, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μια οργανωμένη υποδομή, παραγωγή και δομή και οι τράπεζες αντί να βοηθούν τους παραγωγούς ζητούν χρήμα με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Ο πρόεδρος των γεωπόνων, δήλωσε ότι θα γίνουν και φέτος εξαγωγές, όπως έγιναν και πέρυσι, που πήγαν καλά.

Καλή η παραγωγή της ελιάς
Καλή χαρακτήρισε και την παραγωγή της ελιάς φέτος ο πρόεδρος των γεωπόνων, που τόνισε ότι λόγω του καλού καιρού, δεν υπάρχει δάκος στα δένδρα.
Ωστόσο, τόνισε ότι η παραγωγή δεν θα είναι καλή σε όλες τις περιοχές, διότι περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα, που ο παγετός επηρέασε τα δένδρα, κυρίως στην περιοχή του Δήμου Ρ. Φεραίου και του Σέσκλου, όπου έγιναν δηλώσεις αποζημίωσης των παραγωγών μέσω ΠΣΕΑ.
Σύμφωνα με τον Κ. Λάμπρου η ποιότητα της ελιάς είναι άριστη, αν και, λόγω μεγάλης παραγωγής, το μέγεθος είναι μικρό, που σημαίνει ότι δεν προορίζεται για βρώσιμη ελιά.
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ξεκίνησε η συγκομιδή της πράσινης ελιάς και οι παραγωγοί άρχισαν να παραδίδουν, το κάνουν με ανοιχτές τιμές, με αποτέλεσμα μεγαλέμποροι και συσκευαστήρια να εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς που βρίσκονται σε αδυναμία λόγω της κρίσης. Ο Κώστας Λάμπρος είπε ότι οι τιμές έπρεπε να έχουν καθοριστεί και χαρακτήρισε πρόβλημα την έλλειψη δυνατών συνεταιριστικών οργανώσεων.
Ο πρόεδρος των γεωπόνων δήλωσε, ότι πρέπει η Πολιτεία να επέμβει με τη δημιουργία των δημοπρατηρίων, όπου θα συγκεντρώνεται η παραγωγή και θα αγοράζουν το προϊόν οι έμποροι μετά από δημοπρασία.

magnesianew

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ