Κυρώσεις στους σφαγείς της Μπούτσα και εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία – Το έκτο πακέτο μέτρων της Κομισιόν

Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία και τις κυρώσεις στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η Sberbank βγαίνει από το σύστημα SWIFT, ενώ κυρώσεις επιβάλλονται και σε άλλες δυο μεγάλες τράπεζες. Επίσης, απαγορεύεται η εκπομπή σε τρεις μεγάλους κρατικούς ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι μεταδίδουν «την προπαγάνδα του Πούτιν».

«Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν θα είναι εύκολο. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.  Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ένα «φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης» για την Ουκρανία. «Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο. Αλλά χρειάζονται τόσα για να ξαναχτιστεί. Γι’ αυτό προτείνω να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης. Και αυτό θα πρέπει να περιέχει μεγάλες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Πηγή