Μία πενταώροφη οικοδομή βραχυχρόνιας μίσθωσης στην «καρδιά» του Βόλου (φωτογραφίες)

0
16

The Kokoon

Σύγχρονο, εμπνευσμένο, με λεπτομέρειες στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο το νέο hot spot στην καρδιά του Βόλου ακούει στο όνομα «The Kokoon». Πρόκειται για μία πενταώροφη οικοδομή βραχυχρόνιας μίσθωσης, που αναβαθμίζει στο σύνολό της την εμπειρία διαβίωσης. Με λιτές και ταυτόχρονα δυναμικές γραμμές, ύφος βιομηχανικό και παλέτα χρωμάτων που ηρεμεί τις αισθήσεις, το «The Kokoon» αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής ματιάς.

Το έργο αφορά το σχεδιασμό ενός 5-όροφου κτιρίου κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο κέντρο του Βόλου.

Το κτίριο απαρτίζεται από πέντε αυτοτελείς κατοικίες, οι τρεις εκ των οποίων αφορούν οροφοδιαμερίσματα, που αναπτύσσονται στους αντίστοιχους τρεις πρώτους ορόφους. Στον τέταρτο και πέμπτο όροφο αναπτύσσονται αντίστοιχα δύο ευρύχωρες μεζονέτες, σε κάθετη διάταξη.

Κάθε κατοικία αποτελείται από χώρο καθιστικού, κουζίνας, υπνοδωματίου master και χώρο λουτρού. Πέρα από τις συνθετικές διαφοροποιήσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ορόφου, όλες οι κατοικίες διέπονται από κοινά γνωρίσματα. Κάποια από αυτά είναι η λογική της ανοιχτής κάτοψης (open plan)στους χώρους διημέρευσης, καθώς και ο διακριτός διαχωρισμός των ιδιωτικών χώρων.
Η ενοποίηση καθιστικού, κουζίνας και τραπεζαρίας είναι κομβικής σημασίας στην εργονομική εκμετάλλευση και λειτουργικότητα. Η οριζόντια ανάπτυξή τους, κατά μήκος της πρόσοψης του κτιρίου, επιτρέπει την οπτική επαφή με το αστικό περιβάλλον και εξασφαλίζει τον επαρκή φυσικό φωτισμό.

Οι χώροι των υπνοδωματίων master αντίθετα, αναπτύσσονται ως επί το πλείστον στην πίσω όψη του κτιρίου, παρέχοντας την απαραίτητη ιδιωτικότητα και ηχοπροστασία.
Η μορφολογία του οικοπέδου, με την αναλογικά στενή όψη του επί του δρόμου, καθορίζει πέρα από τη σύνθεση, τους αντίστοιχους μορφολογικούς χειρισμούς.
Με έντονη μορφοπλαστική προσέγγιση,

ο χειρισμός των όγκων αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάτοψης του κάθε ορόφου, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν ενδιαφέροντα «διάλογο» μεταξύ τους. Κάθετες γραμμές και όγκοι κυριαρχούν στην όψη, ενώ οριζόντια πρίσματα και στοιχεία ισορροπούν το σύνολο.

Το παιχνίδι των όγκων συμπληρώνει η προσθήκη λεπτεπίλεπτων μεταλλικών στοιχείων, βιομηχανικού ύφους, που στοιχειοθετεί το νοητό ορθογωνικό πρίσμα του κτιρίου και αναδεικνύει τον κάναβο της όψης.
Η συνολική προσέγγιση επιχειρεί να προσδώσει στο κτίριο το χαρακτήρα μιας «γειτονιάς» αστικών κατοικιών,
με επίκεντρο τη συνύπαρξη και την εξωστρέφεια στο αστικό περιβάλλον.

Η παλέτα των υλικών, των χρωμάτων και των υφών, που διέπουν την κατασκευή, τείνουν σε μια λογική αντιθέσεων,
με στόχο ένα αρμονικό οπτικά σύνολο.

Το χρωματισμένο – λευκό σκυρόδεμα συνδιαλέγεται στην όψη του κτιρίου με τις παστέλ αποχρώσεις των τοίχων. Πάνω σε αυτό το ήπιο «φόντο» αναδεικνύονται τα πιο βιομηχανικά υλικά, όπως τα πλακίδια τύπου τσιμεντοκονίας που επενδύουν ισορροπημένα επιφάνειες της όψης, καθώς και τα μεταλλικά στοιχεία λευκού χρώματος. Η προσθήκη ανθρακί στοιχείων, που αφορούν σε κουφώματα, πέργκολες και χρωματισμούς, έρχεται να εντείνει τη μορφοπλαστική σύνθεση, αναδεικνύοντας όλα τα προηγούμενα υλικά.

Στο εσωτερικό των κατοικιών κυριαρχεί το λευκό χρώμα σε συνδυασμό με πιο ζεστά υλικά, όπως οι υφές του ξύλου και της τσιμεντοκονίας στο δάπεδο, διαμορφώνοντας έτσι ένα περιβάλλον λιτής, αστικής πολυτέλειας.

Δείτε φωτογραφίες: 

Αρχιτεκτονική Μελέτη:
Χάρης Σουλιώτης | Lab4 Architects
Στατική Μελέτη:
Θανάσης Μπέτσιος | Complete Construction
Μηχανολογική Μελέτη:
Χρήστος Κομνός
Επίβλεψη – Κατασκευή:
Μάνος Σκουλάς, Θανάσης Μπέτσιος
| Complete Construction

Complete Construction
Skoulas-Betsios & Partners
Κουταρέλια 1, 38333, Βόλος
+30 2421 026230

www.completeconstruction.gr
info@completeconstruction.gr

ARCHITECTURE
INTERIOR DESIGN

+30 6932348044

www.lab4architects.com
info@ lab4architects.com

Πηγή: Περιοδικό Home Deco

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή