Μεγάλη ζήτηση στα φαρμακεία της Μαγνησίας για εμβόλια κατά της γρίπης

0
19
Enboliazmos

Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι εμφανίζεται φέτος η προσέλευση πολιτών στα φαρμακεία της Μαγνησίας για να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και να θωρακιστούν από τυχόν παρενέργειες.
Η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, όπως των φαρμακοποιών, αλλά και των γιατρών, φαίνεται πως απέφερε αποτελέσματα και οι πολίτες, ιδίως όσοι βρίσκονται στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προστρέχουν στα φαρμακεία για να κάνουν το εμβόλιο.

Φέτος κυκλοφορούν τρία διαφορετικά εμβόλια με τιμές δεκατριών, έντεκα και έξι ευρώ. Τα δύο πιο ακριβά είναι τετραδύναμα εμβόλια και ουσιαστικά κυκλοφόρησαν φέτος στην αγορά.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε πως «διαπιστώνουμε φέτος ότι είναι περισσότεροι οι πολίτες που έρχονται στα φαρμακεία της πόλης και του Νομού ευρύτερα για να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών οι περισσότεροι αλλά και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, καθώς όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο λιγότερο θα διαδοθεί η γρίπη. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε πριν 20 μέρες περίπου και αναμένεται να συνεχιστεί για την πρώτη του φάση μέχρι και το επόμενο 20ήμερο. Εμείς ενημερώσαμε τον πληθυσμό όλο το προηγούμενο διάστημα και το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε για την καλύτερη πρόληψη».
Σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη «προς το παρόν υπάρχει επάρκεια στα εμβόλια.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και πέρυσι οι φαρμακοποιοί όταν παραλάμβαναν αντιγριπικά εμβόλια το ανακοίνωναν μέσα από τις προθήκες των φαρμακείων τους ως κίνητρο στους πολίτες να προσέλθουν και να εμβολιαστούν. Αυτό φέτος δεν χρειάστηκε, καθώς οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι ιδιαίτερα».

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα.

Για τον πνευμονιόκοκκο

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και οι εμβολιασμοί κατά του πνευμονιόκοκκου. Βέβαια το ενδιαφέρον εδώ είναι μικρότερο. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Ματσιόλης, φέτος υπάρχουν ελλείψεις στα δισκία που αντικαθιστούν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Πέρυσι υπήρχαν στην αγορά, ενώ φέτος είναι δυσεύρετα στην πόλη και κάποιοι απευθύνθηκαν στην Αθήνα για να εξυπηρετηθούν.

 

e-thessalia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ