Έρευνα του ΜΙΤ αποκαλύπτει πως χάκερ μπορούν να σας παρακολουθούν μέσω του αισθητήρα φωτεινότητας του smartphone σας, χωρίς εσείς να ενεργοποιήσετε ποτέ την κάμερά σας.
Οι μικροσκοπικοί αυτοί αισθητήρες προσαρμόζουν τη φωτεινότητα της οθόνης σας με βάση το φως του περιβάλλοντος. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις κάμερες, οι εφαρμογές δεν χρειάζονται την άδειά σας για πρόσβαση σε αυτές. Το χαρακτηριστικό φαίνεται αρκετά αθώο και ασφαλές αλλά έχει μια σκοτεινή πλευρά. Οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους αισθητήρες για να ανασυνθέσουν εικόνες του τι συμβαίνει ακριβώς μπροστά στην οθόνη σας.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT ανακάλυψαν ότι αυτός ο αισθητήρας μπορεί επίσης να καταγράψει εικόνες από τις χειρονομίες σας και να αποκαλύψει το απόρρητό σας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα δημοσίευσαν μια εργασία στο Science Advances προτείνοντας έναν αλγόριθμο υπολογιστικής απεικόνισης που μπορεί να ανακτήσει μια περιβαλλοντική εικόνα από την οπτική γωνία της οθόνης χρησιμοποιώντας ανεπαίσθητες αλλαγές στην ένταση φωτός που ανιχνεύεται από τον αισθητήρα.
Η ομάδα του MIT, με επικεφαλής τον Yang Liu, ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που αναλύει τις ανεπαίσθητες αλλαγές στην ένταση του φωτός που καταγράφονται από τον αισθητήρα καθώς τα αντικείμενα αγγίζουν την οθόνη. Ο αλγόριθμος αναδομεί εικόνες με εικονοστοιχεία ενώνοντας αυτές τις διακυμάνσεις, αποκαλύπτοντας χειρονομίες.
«Πολλοί πιστεύουν ότι αυτοί οι αισθητήρες πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένοι», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Yang Liu, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του MIT (EECS) και φοιτητής Ph.D. CSAIL.
“Αυτή η εργασία μετατρέπει τον αισθητήρα φωτός περιβάλλοντος και την οθόνη της συσκευής σας σε κάμερα!” είπε ο καθηγητής του Πρίνστον, Felix Heide, τονίζοντας την ευρεία εμβέλεια και την ύπουλη φύση αυτής της ευπάθειας. Τονίζει περαιτέρω, «Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς υπογραμμίζουν μια απειλή για το απόρρητο που επηρεάζει μια ολοκληρωμένη κατηγορία συσκευών και έχει παραβλεφθεί μέχρι στιγμής».
Αντίμετρα
Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν ρητό έλεγχο σχετικά με το ποιες εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση στον αισθητήρα φωτός περιβάλλοντος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποφασίσουν ποιος μπορεί να κρυφοκοιτάξει την ψηφιακή τους ζωή.
Επιπλέον, ο περιορισμός της ακρίβειας και της ταχύτητας του αισθητήρα μειώνει τις πληροφορίες που συλλέγει, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους χάκερ να συγκεντρώσουν σημαντικά δεδομένα. Φανταστείτε θολές εικόνες χαμηλής ανάλυσης αντί για καθαρά στιγμιότυπα, εμποδίζοντας σημαντικά την ικανότητα των εισβολέων να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας.
Αυτό το ζήτημα απορρήτου απεικόνισης επιβεβαιώνεται μόνο για αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με την οθόνη μιας κινητής συσκευής, όπως οι κάμερες selfie δεν μπορούν να καταγράψουν αντικείμενα εκτός κάδρου.