Russian Banks

Τα ξημερώματα της Τρίτης οι αποφάσεις για το «κανόνι» της Sberbank Europe – «Απαγορευτικό» σε νέους πελάτες έβαλε η ευρωπαϊκή θυγατρική της VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία – Πώς βλέπουν τις εξελίξεις Raiffeisen, UniCredit και Société Générale που έχουν και τη μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα.

Στη δίνη ενός bank run που απειλεί με πτώχευση, τόσο τις ρωσικές τράπεζες, όσο και τις θυγατρικές τους στην Ευρώπη, βρίσκεται η Ρωσία, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι θυγατρικές ορισμένων ρωσικών τραπεζών στο εξωτερικό είναι πιθανό να δεχτούν έντονη πίεση (και μπορεί να πτωχεύσουν), αλλά κρίνουμε ότι είναι πιθανώς πολύ μικρές σε μέγεθος για να δημιουργήσουν συστημικούς κινδύνους», τονίζει η Capital Economics, σχολιάζοντας σε ενημερωτικό της σημείωμα τον αντίκτυπο από το πιθανό «κανόνι» του ευρωπαϊκού βραχίονα της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, με έδρα την Αυστρία.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board, SRB), ήτοι την Αρχή Εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, η επίμαχη τράπεζα βρίσκεται σε κατάσταση «πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης», ως απόρροια των μεγάλων αναλήψεων αποταμιεύσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των κυρώσεων που αποφασίστηκαν για τη Ρωσία από τις δυτικές χώρες.

«Η τράπεζα πτωχεύει ή πιθανόν να πτωχεύσει ως συνέπεια των αρνητικών επιπτώσεων της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, τόσο στην εμπιστοσύνη των πελατών, η οποία οδήγησε σε γρήγορες εκροές ρευστότητας, όσο και στην ικανότητα της ρωσικής μητρικής να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό της Όμιλο», παραδέχτηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Sberbank Ευρώπης στην Αυστρία.

Της απόφασης του SRB, πάντως, είχε προηγηθεί «καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), βάσει του οποίου η Sberbank Europe που περιλαμβανόταν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ ήταν σε επισφαλή οικονομική κατάσταση, καθώς οι πελάτες της έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τις θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η αναστολή πληρωμών, δικαιωμάτων εκτέλεσης και καταγγελίας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τους καταθέτες να μπορούν να κάνουν ανάληψη έως του ποσού των 100 ευρώ/ημέρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το SRB, έχει δύο επιλογές: είτε να εισηγηθεί την εξυγίανση της τράπεζας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για μετόχους και πιστωτές, είτε να προκρίνει την λύση της εκκαθάρισης. Η Sberbank Europe έχει περιουσιακά στοιχεία 13,6 δισ. ευρώ και δραστηριοποιείται στην Αυστρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γερμανία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

Η ευρωπαϊκή VTD και οι λοιπές τράπεζες με έκθεση στη Ρωσία

«Απαγορευτικό» σε νέους πελάτες έβαλε η ευρωπαϊκή θυγατρική της VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία, η οποία είναι μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων. Οι υφιστάμενοι πελάτες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις μπορούν να κάνουν ανάληψη των μετρητών τους κανονικά. «Η VTB Bank (Europe) SE βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία της BaFin και επί του παρόντος είμαστε σε στενή επαφή με την τράπεζα», δήλωσε η γερμανική ρυθμιστική αρχή. Στη Ρωσία, πάντως, οι καταθέτες έκαναν… ουρές, προκειμένου να σηκώσουν τα χρήματά τους και δη, μετά την κατακόρυφη πτώση του ρουβλίου.

Όσον αφορά στη Raiffeisen Bank International που, επίσης, έχει μεγάλη έκθεση στη Ρωσία, ο διευθύνων σύμβουλος, Johann Strobl, με δήλωσή του στο Politico, υποστήριξε πως η ρωσική θυγατρική της έχει πολύ ισχυρή θέση ρευστότητας και καταγράφει εισροές. «Η κεφαλαιακή θέση είναι εξίσου ισχυρή. Οι Ρώσοι πελάτες μας έχουν εμπιστοσύνη στην τράπεζά μας. Αυτό έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά σε προηγούμενες κρίσεις», πρόσθεσε.

Η UniCredit από την πλευρά της, τονίζει πως η έκθεσή της στη Ρωσία «περιορίζεται» σε λιγότερο από το 3% των εσόδων και των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού και λιγότερο από το 4% των συνολικών ιδίων κεφαλαίων. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία, σε πλήρη συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές και ομάδες εμπειρογνωμόνων που έχουν υλοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προστασία των ανθρώπων μας, των πελατών μας σε όλη την Ευρώπη και των μετόχων μας», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Τέλος, η Société Générale φέρεται να προέβλεψε και έθεσε γρήγορα σε εφαρμογή όλα τα μέτρα που σχετίζονται με τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν, ενώ η θυγατρική Rosbank έχει κυρίως τοπικές δραστηριότητες και είναι αυτόνομη, τόσο σε επίπεδο ρευστότητας, όσο και σε επίπεδο εργασιών. «Η έκθεσή μας στους κινδύνους που δημιουργούνται από την εισβολή και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας είναι περιορισμένη, καθώς η Rosbank αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της έκθεσης του Ομίλου Société Générale και των καθαρών εσόδων του 2021. Οι άλλες δραστηριότητές μας δεν εκτίθενται άμεσα σε αυτούς τους κινδύνους», σχολίασε εκπρόσωπος της τράπεζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ