.JPG

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και καταγγέλλει «φούσκωμα« των αποτελεσμάτων

Την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο «κλειδώνει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ο συνασπισμός του εξασφαλίζει την πλειοψηφία και στο Κοινοβούλιο. Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση η οποία αμφισβητεί τα αποτελέσματα.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ο «σουλτάνος» ξεπερνά το απαιτούμενο 50%, καθώς λαμβάνει ποσοστό 52,79%, ενώ ακολουθεί ο κυριότερος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, με 30,7%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς με ποσοστό 7,98%, ενώ τέταρτη έρχεται η Μεράλ Ακσενέρ η οποία λαμβάνει 7,44.%

Νίκη και στη Βουλή

Στις βουλευτικές εκλογές η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 53,72% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 95%.

Στον αντίποδα, το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) λαμβάνει 22,68%, το «Καλό Κόμμα» (İYİ PARTİ) της Μεράλ Ακσενέρ το 10,6%, ενώ το κουρδικό κόμμα το 11,15%.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu επιβεβαιώνει ότι το κουρδικό HDP ξεπέρασε το 10%, εξασφαλίζοντάς την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

«Νικητής» δηλώνει ο Ερντογάν

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή» με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας είπε». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του» σημείωσε, προσθέτοντας πως «είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου».

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία».

Ο τούρκος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων» και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

 

Παραποιημένα αποτελέσματα καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Την στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπουλέντ Τεζτσάν, επέμεινε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζουν ότι το κρατικό πρακτορείο«Anadolu», η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, παραποιεί τα στοιχεία.

Ο Μπουλέντ Τεζτσάν είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%, ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

«Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί (τα αποτελέσματα). Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος ο Ιντζέ στο Twitter.

«Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί» είπε από την πλευρά του ο Τεζτσάν.

Με βάση τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων, με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα),

Σύμφωνα με το live blog της εφημερίδας «The Guardian», το «Anadolu» αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων. Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει τον Ταγίπ Ερντογάν νικητή, ωστόσο δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί κι έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της εκλογικής επιτροπής.

«Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει» υποστηρίζει το live blog της «Hurriyet Daily News». Όπως αναφέρει, «τη  στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί. «Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%» δήλωσε ο βουλευτής του CHP, Χαλούκ Πεκσέν.

Πόλωση, επεισόδια, συλλήψεις και νεκροί

Αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία πριν από περισσότερο από 15 χρόνια, οι εκλογές συνοδεύθηκαν από καταγγελίες για κλίμα τρομοκρατίας, νοθεία και χρήση αθέμιτων μέσων, όπως καταστροφές υλικού της Αντιπολίτευσης, καυγάδες και ξυλοδαρμούς σε εκλογικά τμήματα.

Μάλιστα λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από συμπλοκή σε εκλογικό τμήμα ανάμεσα σε οπαδούς του Ερντογάν και της Ακσενέρ.

Στις σοβαρές «παράπλευρες απώλειες» καταγράφονται και συλλήψεις. Τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη στο Άγκρι της Τουρκίας, ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές», καταγγέλλει το PCF.

Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.

Σύμφωνα πάντα με το Ανατολή, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

taxydromos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ