Ουκρανία: Σε επιφυλακή οι κατασκευαστές τσιπ για την προμήθεια βασικών αερίων

0
26
Ουκρανία: Σε επιφυλακή οι κατασκευαστές τσιπ για την προμήθεια βασικών αερίων

Ουκρανία, Ουκρανία: Σε επιφυλακή οι κατασκευαστές τσιπ για την προμήθεια βασικών αερίων

Κορυφαίοι κατασκευαστές τσιπ στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα ελέγχουν εξονυχιστικά τα αποθέματά τους σε κρίσιμα βιομηχανικά αέρια λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για διακοπή εφοδιασμού, γεγονός που θα επιδείνωνε την παγκόσμια έλλειψη τσιπ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και η United Microelectronics Corp. μίλησαν με βασικούς προμηθευτές φυσικού αερίου την Πέμπτη για να βεβαιωθούν ότι οι προμήθειες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες.

Η TSMC και η UMC διενεργούν τακτικά αξιολογήσεις κινδύνου όλων των κρίσιμων υλικών και φροντίζουν να έχουν πάντα προμήθεια έως και ενός έτους με τα πιο σημαντικά αέρια, όπως είναι το νέον και το αργό. Οι εταιρείες αναζητούν επίσης εναλλακτικές πηγές τέτοιων αερίων για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της παραγωγής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η TSMC προμηθεύει σχεδόν όλους τους κορυφαίους παγκόσμιους προγραμματιστές τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Google, Qualcomm και Nvidia, ενώ η UMC προμηθεύει τη Samsung, την Qualcomm και πολλούς άλλους.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικές πηγές ευγενών αερίων ( νέο, αργό, ξένο και κρυπτό) και πολύτιμων μετάλλων (εξαφθοροβουταδιένιο (C4F6) και παλλάδιο)που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ. Η Ουκρανία, για παράδειγμα, ελέγχει το 70% της παγκόσμιας προμήθειας νέον, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία TrendForce.

Το νέον χρησιμοποιείται στη λιθογραφία, ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία παραγωγής τσιπ, ενώ το αργό χρησιμοποιείται στη χάραξη, ένα άλλο σημαντικό βήμα για την κατασκευή οποιουδήποτε τύπου τσιπ, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου.

Η ουκρανική κρίση έρχεται μετά από ένα χρόνο ελλείψεων σε τσιπ και εξαρτήματα, με τις εταιρείες να έχουν επίσης υποφέρει από υψηλότερο κόστος υλικών και μεγάλους χρόνους παράδοσης εξοπλισμού και υλικών λόγω της δυσλειτουργίας των εξαρτημάτων, των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των συμφορήσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Κάποιοι προμηθευτές αερίου, όπως η Air Products και η Linde των ΗΠΑ και η Air Liquide της Γαλλίας,  αγοράζουν αδρανή αέρια, τα καθαρίζουν και τα υγροποιούν και στη συνέχεια τα προμηθεύουν σε παγκόσμιες κατασκευαστές τσιπ όπως η Intel, η TSMC και η Samsung, καθώς και σε μικρότερους παίκτες .

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ