«Ο Παύλος ζει» – Χιλιάδες κόσμου στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε στο Κερατσίνι εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Οργανώσεις, εργατικά σωματεία, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις έδωσαν το παρών στην πορεία που ξεκίνησε από το μνημείο του Παύλου Φύσσα και κατέληξε στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

Δυναμική ήταν η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων, με τον φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη, θύμα αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ, να βρίσκεται στην κεφαλή της πορείας μαζί τον Παναγιώτη και τη Μάγδα Φύσσα και τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού.

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», «Ποτέ ξανά φασισμός», «Και τώρα και πάντα και όπως το ’40, τη φτώχια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα», ήταν τα συνθήματα που δονούσαν τον αέρα.

  

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, στο τέλος της πορείας γύρισε προς τους διαδηλωτές με υψωμένη τη γροθιά και φώναξε «Παύλος Φύσσας» με τον κόσμο να απαντά «παρών».

Στις 28 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, σε δεύτερο βαθμό πλέον, όπου τα θύματα της ναζιστικής βίας και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται για έναν ακόμα αγώνα διαρκείας

Το μήνυμα της Μάγδας Φύσσα

Ημέρα μνήμης, εννέα χρόνια τίποτα δεν έχει τελειώσει, όλα είναι εκεί, όπως και στα εννέα χρόνια, σε δεύτερο βαθμό η δίκη, μεγάλη δίκη η οποία κι αυτή θα είναι χρονοβόρα, έχουμε έναν αγώνα μπροστά μας. Του δε Βασίλη δεν έχει ξεκινήσει καν . Έχουμε κι άλλες δίκες μπροστά μας. Το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα, εννέα χρόνια, οικογένειες φίλοι, όσοι έχουν πονέσει δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι όπως την πρώτη μέρα.

Αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι να τιμούμε τον Παύλο, να τον σηκώνουμε στους ώμους μας, και να τον πηγαίνουμε κάθε χρόνο στην τελευταία του κατοικία. Αυτό κάνουμε σήμερα. Δεν είναι θυσία, είναι δολοφονία, τον δολοφόνησαν φασίστες, αυτής της χώρας που το σύστημα τους έβγαλε πάνω. Θυσία την πήρε ο αντιφασιστικός κόσμος στην πλάτη του και την σηκώνει. Είναι μια στυγερή δολοφονία εν καιρώ ειρήνης στο σπίτι του.

Μήνυμα αλληλεγγύη, αγάπη, Ειρήνη, αδελφοσύνη , όλα αυτά που πρέσβευε το παιδί μου, τις αξίες αυτής της ζωής, κι όχι σε αυτό το χαμό που γίνεται σήμερα. 

Ο Γιάννης Μάγγος δήλωσε:

Είμαι εδώ για να τιμήσω την μνήμη του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα κι όλων των παιδιών που χάθηκαν άδικα από αστυνομική, εγκληματική βία ή άλλες μορφές βίας όπως το παιδί μας. Επίσης είμαι εδώ για να καταγγείλω την προσπάθεια συγκάλυψης που γίνεται στην υπόθεση του παιδιού μας.

Ζητάμε να δικαστεί η υπόθεση μας με βάση την αρχή της ισονομίας και της δίκαιης δίκης. Υπάρχει μεθόδευση να τους ρίξουν στα μαλακά. Ξέρουν πολύ καλά ότι όταν τους ρίξουν στα μαλακά η ατιμωρησία τους κάνει πιο επικίνδυνους και εμείς δεν θέλουμε άλλα θύματα, η κοινωνία μας δεν θέλει άλλα θύματα. Ας σταματήσουν πια, να αποδώσουν την δικαιοσύνη.     

Αντιφασιστική πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Όπως κάθε χρόνο, σύλλογοι, οργανώσεις, κόμματα καλούν σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.   

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή