Ο Στέργιος Πιτσιόρλας ζητά εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις

0
7
Ο Στέργιος Πιτσιόρλας ζητά εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις

Η αποκάλυψη των προηγούμενων ημερών ότι επί ΣΥΡΙΖΑ και εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ο Στέργιος Πιτσιόρλας, τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αλλά και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, προκάλεσε σάλο. Για πρώτη φορά, το ένα από τα δυο «κεντρικά» πρόσωπα, αντιδρά στις αποκαλύψεις.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σήμερα (05.09.2022) στην εφημερίδα Τα Νέα, δεν κρύβει ότι θέλει εξηγήσεις για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ αλλά κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του.

«Η πρώτη εκδοχή αυτής της υπόθεσης, όπως προκύπτει από τις διαρροές και από αυτά που λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια, ήταν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση “κληρονόμησε” από την προκάτοχό της τις παρακολουθήσεις για την ιστορία της Ζακύνθου, τις συνέχισε για να μην κατηγορηθεί για παρεμβάσεις, δεν προέκυψε τίποτα και τις σταμάτησε», αναφέρει ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Η υπόθεση στην οποία αναφέρεται είναι η αγορά τον Μάιο του 2014 μιας έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, πάνω από την παραλία του Ναυαγίου, από μια εταιρεία που σχετίζεται με τον εμίρη του Κατάρ. Στην αγορά αυτή αντέδρασαν η Εκκλησία της Ζακύνθου και τοπικοί φορείς, θεωρώντας ότι η έκταση δεν ανήκε στον πωλητή, και ακολούθησε μια πολυετής δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Όταν η εκδοχή αυτή διαψεύστηκε από την προηγούμενη διοίκηση, είπαν ότι παρακολουθούσαν κάποιους που ελέγχονταν για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κι έπεσαν πάνω σε μένα και τον Σαγιά. Όμως από τη συρραφή των τηλεφωνικών επικοινωνιών για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016 που δημοσίευσε το ΜΠΑΜ, προκύπτει ότι παρακολουθούνταν και άτομα που δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόθεση», σημειώνει.

Κατά τον Στέργιο Πιτσιόρλα, το συγκλονιστικό, όπως τονίζει, «είναι ότι εκείνη την περίοδο εγώ ήμουν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ! Διαχειριζόμουν κολοσσιαία θέματα, πολύ κρίσιμα για την πορεία της χώρας, τα λιμάνια, το Ελληνικό, σε ένα τρομερά δύσκολο κλίμα όπου δεχόμουν πανταχόθεν πολλαπλές επιθέσεις. Ξέρανε ότι υπήρχε μια παρακολούθηση και το άφηναν έτσι, χωρίς να μου πουν μια κουβέντα. Και μάλιστα η παρακολούθηση αυτή αφορούσε ένα θέμα εντελώς άσχετο με τις αρμοδιότητές μου, με το οποίο είχα παλιά μια περιφερειακή σχέση».

Όσον αφορά στο αν είναι σίγουρος ότι η παρακολούθησή του αφορούσε μόνο ένα θέμα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας απαντά: «Όχι βέβαια. Πού να ξέρω; Κι ύστερα με κάνανε υφυπουργό και στη συνέχεια αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης! Ε, εδώ υπάρχει μια τεράστια αντίφαση».

Ερωτηθείς για την εξήγηση που δίνει ο ίδιος, ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, απαντά ότι δεν ξέρει αλλά έχει φτάσει όμως στο συμπέρασμα ότι παρακολουθούσαν τον ίδιο προσωπικά, ευθέως, όχι από σπόντα. «Με πήραν από το ΜΠΑΜ και μου είπαν ότι οι διάλογοι αυτοί είχαν δημοσιευτεί και πριν από τρία χρόνια, αλλά εγώ δεν το θυμάμαι. Το σίγουρο είναι ότι όλο αυτό διοχετεύτηκε από την ΕΥΠ, και όχι αθώα. Εγώ το 2013, το 2014, είχα πράγματι μια φιλική σχέση με την ομάδα που εκπροσωπούσε εδώ τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και τους βοήθησα να κάνουν επενδύσεις. Το συμβόλαιο υπεγράφη το 2014, μετά υπήρξαν κάποιες αμφισβητήσεις, εγώ δεν είχα καμιά ανάμειξη. Όταν ανέλαβα το ΤΑΙΠΕΔ, με έπαιρναν διάφοροι τηλέφωνο και τους έλεγα αυτά που ήξερα».

Σημειώνει δε ότι «πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια κοπτοραπτικής, αποσπάσματα συνομιλιών με τελείως άλλο νόημα. Προφανώς κάποιος ήθελε να δείξει ότι εγώ είχα εμπλοκή κι ήθελα κάτι να κάνω. Ένα τηλεφώνημα σε μια υπηρεσία, ας πούμε, για να προχωρήσει η υπόθεση. Τίποτα τέτοιο δεν προκύπτει όμως από αυτά που δημοσιεύτηκαν. Οι ίδιοι που με παρακολουθούσαν λένε ότι δεν προέκυψε τίποτα. Αν είχε προκύψει άλλωστε, θα προβιβαζόμουν σε υπουργό;».

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας εκφράζει παράπονο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. «Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα. Ναι, ο Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά μ’ εκείνον είχα μια σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μια άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε σε ένα πολιτικό θέμα ακάλυπτο. Ή ότι μου έστησε παγίδα. Χωρίς να αποκλείω λοιπόν τις νομικές ενέργειες, το καθοριστικό για μένα είναι η πολιτική και ηθική διάσταση αυτής της υπόθεσης. Εγώ αποφάσισα να αποσυρθώ πριν από 3,5 χρόνια όχι γιατί σιχάθηκα τα πράγματα, αλλά γιατί θεώρησα ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος, μεγάλωσα και δεν έχει κανένα νόημα να επιμένω σε τέτοιους ρόλους. Και το έκανα διατηρώντας μια θετική εικόνα για την πορεία μου και για τον χώρο τον οποίο υπηρέτησα. Έχω μια σχέση ζωής με τον συγκεκριμένο χώρο».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η παρακολούθησή του έγινε με εισαγγελική εντολή, ήταν νόμιμη δηλαδή, ο Στέργιος Πιτσιόρλας απαντά: «Αν παρακολουθούσαν εμένα, προφανώς ήταν παράνομη. Ξαναλέω όμως ότι δεν έχω την παραμικρή ενημέρωση, από κανέναν. Θυμίζω επίσης ότι έχουμε ένα έγγραφο της ΕΥΠ που αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016. Κι εγώ ανέλαβα στο ΤΑΙΠΕΔ τον Μάρτιο του 2015!».

Κατά τη γνώμη του, «οι απαντήσεις που έχουν δοθεί πάσχουν» και το ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας «είναι κι αυτό μια απάντηση». Δεν αποκλείει να ζητήσει το φάκελό του από την ΕΥΠ, αν δεν έχει καταστραφεί. «Θα δω τι θα κάνω. Θα περιμένω την εξέλιξη στην Εξεταστική και αναλόγως. Και πάλι, θεωρώ αδιανόητο ότι άνθρωποι με τους οποίους έχω διαδρομή 40 και 50 χρόνων δεν ζητούν απαντήσεις».

«Οποιοσδήποτε πέσει θύμα μιας παρακολούθησης προφανώς έχει ανάλογα συναισθήματα. Είναι άλλο όμως να νιώθεις ότι αυτό προέρχεται από τους πολύ δικούς σου ανθρώπους. Ιστορικά και πολιτικά πολύ δικούς σου. Εγώ αυτή τη διάσταση θέλω να αναδείξω. Θα μου πει κάποιος, καλά δεν περίμενες ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν στην πολιτική; Ναι, αλλά εγώ δεν μιλάω για την πολιτική. Μιλάω για τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους», σημειώνει στα Νέα ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή