Η κυβέρνηση μελετά ήδη το σχέδιο για την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το σχέδιο δεν αφορά μόνο την άρση των μέτρων, αλλά επίσης, την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία και την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων που επιταχύνθηκαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε στο χθεσινό του μήνυμα το πλαίσιο για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα, που όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του, ύστερα από την συζήτηση που προκλήθηκε, δεν περιλαμβάνει εκλογές.

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία δίνεται σε σχολεία, όχι απαραίτητα σε όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, όπως και στα εμπορικά καταστήματα, ενώ καφέ και εστιατόρια βρίσκονται προς το τέλος της λίστας. Η οριστική άρση των μέτρων δεν πρέπει να αναμένεται πριν τα μέσα Ιουνίου. Υπάρχουν σκέψεις όμως για επιμήκυνση κάποιων περιορισμών για ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από τον ιό..

Η ατάκα Μητσοτάκη και τα σενάρια για εκλογές
Μια άλλη αναφορά του Πρωθυπουργού άναψε φωτιά στην πολιτική συζήτηση. «Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία», είπε και αμέσως άρχισαν τα σενάρια για εκλογές.  Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όταν γινόταν αναφορά στα σενάρια αυτά, αποκήρυσσαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Διευκρίνιζαν ότι η φράση αυτή αφορούσε την θεσμική λειτουργία φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη νομοθέτησης με ΠΝΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, που θα πρέπει να σταματήσει όταν εκλείψουν οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε.

Το γεγονός, όπως μεταφέρεται από αρμόδια στελέχη, ότι ο Πρωθυπουργός δεν συζητά και δεν σκέφτεται εκλογές, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται σχετικές εισηγήσεις από στελέχη. Προς το παρόν αυτές απορρίπτονται, κανείς όμως μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η κατάσταση όταν εξέρθουμε από αυτή την περιπέτεια και τι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν.

e-thessalia.gr