Sars Covid 2

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε «στενή επαφή» με βρετανούς αξιωματούχους μετά από τον εντοπισμό νέου στελέχους του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το BBC.

Η νέα μετάλλαξη φαίνεται πως διασπείρεται ταχύτερα στον πληθυσμό αλλά οι επιστήμονες δεν πιστεύουν πως είναι πιο θανατηφόρα.

Εκτός από τη Βρετανία, η ίδια μετάλλαξη εντοπίστηκε και στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, όπως είπε ο ΠΟΥ στο βρετανικό δίκτυο.

Τονίζεται, ωστόσο, πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να δείχνουν πως η νέα μετάλλαξη αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα εμβόλια.

Αρκετές περιοχές της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και το Λονδίνο, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με πολύ αυστηρότερα μέτρα, με την ελπίδα ότι θα «φρενάρει» η εξάπλωση του ιού.

Μιλώντας στο BBC, η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκχοβ δήλωσε πως ειδικοί από όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα.

«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό», επισήμανε ο ίδιος.

Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο λοκντάουν σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Βάσει των νέων μέτρων, απαιτείται από περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία.

Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.

Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε επαφή με Βρετανούς αξιωματούχους για τη νέα μετάλλαξη, τονίζοντας παράλληλα πως ερευνητές από τη Γηραιά Αλβιώνα μοιράζονται στοιχεία από μελέτες για τη μετάλλαξη που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ τόνισε πως θα ενημερώσει τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «όταν γνωρίζουμε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά τις μετάλλαξης αλλά και τις επιπτώσεις του».

Παρότι υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζονσον είπε πως η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο μεταδοτική ακόμη και κατά 70%.

Ωστόσο, αξιωματούχοι αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως η νέα μετάλλαξη είναι πιο θανατηφόρα.

«Μεταλλάξεις του ιού εντοπίζονται τακτικά» είπε η Μαρία βαν Κέρκχοβ, και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι και πώς συμπεριφέρονται».

Μετά την Ολλανδία και το Βέλγιο ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αναστείλει όλες τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, μετά από τον ετου νέου στελέχους.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (1:00πμ της Δευτέρας ώρα Ελλάδος).

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εξετάζει σοβαρά και η Γερμανία, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια σοβαρή επιλογή, την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο» είπε η εν λόγω πηγή, που είναι προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ