Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις για την Θεσσαλία αλλά και την Ελλάδα αναλαμβάνουν η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος,  με το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης  που έχει προωθήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα έργα εμβληματικής σημασίας και πανελλαδικής εμβέλειας τα οποία αλλάζουν το τοπίο τόσο στον τουρισμό όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών  των Βορείων Σποράδων.

Δείτε τις φωτογραφίες …..

Την σημασία των έργων αυτών υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του,  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  και επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» Κώστας Αγοραστός. Ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους κατοίκους και  να ανταλλάξει απόψεις για τα καθημερινά ζητήματα που τους απασχολούν αλλά και να τους ενημερώσει για τις προοπτικές που ανοίγονται για τις Βόρειες Σποράδες με τα νέα έργα, προϋπολογισμού 47 εκατ. ευρώ της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), αλλά και  με το πρωτόγνωρο  και καινοτόμο έργο των υποβρυχίων μουσείων και καταδυτικών πάρκων.

«Σχεδιάζουμε το μέλλον των νησιών μας με ολοκληρωμένη στρατηγική, επιστημονική προσέγγιση και σε συνεργασία με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.  Έχουμε πρόγραμμα από κάτω προς τα πάνω, ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παρά το μικρό πληθυσμιακό και φυσικό τους μέγεθος τα νησιά των Σποράδων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια,  υλοποιούμε πρόγραμμα συνολικού  προϋπολογισμού 93 εκατ. ευρώ, με έργα  που αναβαθμίζουν υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη  και άλλους τομείς της οικονομίας και  προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Έργα που δημιουργούν  μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία και εξασφαλίζουν  θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Παράλληλα ο κ.  Αγοραστός αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη λειτουργία Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Βόρειες Σποράδες, τονίζοντας: « Στόχος μας είναι να  επιμηκύνουμε την  τουριστική περίοδο,  να αυξήσουμε τις αφίξεις τουριστών και μάλιστα υψηλού εισοδήματος, να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε την  υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά και  το περιβάλλον, να ενισχύσουμε την απασχόληση και γενικότερα την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η ανάδειξη και προβολή των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών των περιοχών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί στοίχημα για όλους όσοι εμπλεκόμαστε στο Σχέδιο αυτό».

Νέα έργα 47 εκατ. ευρώ

Εντωμεταξύ, νέα έργα προϋπολογισμού 47 εκατ. ευρώ   φέρνει στα νησιά των Σποράδων    το ολοκληρωμένο  σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας που  θα αποτελέσει  το αναπτυξιακό εργαλείο της νέας περιόδου, με έργα και δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Θεσσαλίας.

«Οι επενδύσεις και τα έργα της ΟΧΕ θα ενισχύσουν την οικονομία της επισκεψιμότητας,  θα θωρακίσουν το φυσικό περιβάλλον και θα δημιουργήσουν σημαντικές υποδομές ώστε τα νησιά μας να αποτελέσουν κινητήρες ανάπτυξης της Περιφέρειας» τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Ο προϋπολογισμός της ΟΧΕ Σποράδων που ξεπερνά τα 47 εκατ.  ευρώ  αφορά συγκεκριμένα σε:

–  7  εκ.  ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις και  clusters

–  2 κατ. ευρώ για start up  επιχειρήσεις, αναδιοργάνωση υφισταμένων επιχειρήσεων , συμβουλευτική/κατάρτιση, κοινωνικές επιχειρήσεις
–   1 κατ. ευρώ για  Υγεία/Πρόνοια και υποδομές Εκπαίδευσης
–   3 εκ. ευρώ για Κλιματική Αλλαγή (αντιπλημμυρικά, δάση κλπ.)

–   3 εκ.ευρώ για Υδρεύσεις/Αποχετεύσεις
–   4 εκ. ευρώ για Πολιτισμό και Φύση
–   1,5 εκ. ευρώ για  αναπλάσεις μέσα στις πόλεις
–    22.000.000 για  υποδομές διασύνδεσης  (λιμάνια και οδοποιία )
–    3,6 εκατ. ευρώ για πράσινα σημεία και ΣΜΑΥ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών), μονάδες ανάκτησης βιοαποβλήτων, μελέτες και εξοπλισμό συλλογής βιοαποβλήτων

–    200.000 ευρώ για δράσεις ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας)

Εξ  άλλου η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη διεθνή κινηματογραφική επιτυχία Mamma Mia,  προχωρά στη δημιουργία  Film Office, για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών, που θα ενισχύσουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα  και την τουριστική προβολή  των νησιών.

«Το ζητούμενο» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Αγοραστός «είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινό όραμα με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και να το υλοποιήσουμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Για την Περιφέρεια  Θεσσαλίας η ανάπτυξη των Σποράδων αποτελεί σημαντική ευκαιρία και προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά. Ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει πρώτα απ όλα, ισχυρή τοπική κοινωνία. Όλοι μας θέλουμε μια καλύτερη Θεσσαλία σε μια καλύτερη Ελλάδα, με περισσότερες ευκαιρίες για όλους, με ανάπτυξη που να αφορά όλους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις και στις 26 Μαΐου θα κερδίσουμε για την Θεσσαλία που μπορούμε, που δικαιούμαστε, την Θεσσαλία  που μας αξίζει».

Δείτε το Video

Τα   έργα στη Σκόπελο:

Μελέτη προγραμματικού σχεδίου (master plan) λιμένα Σκοπέλου προϋπολογισμού 76.635€, μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Σκοπέλου Νομού Μαγνησίας προϋπολογισμού 155.830€,  ασφαλτόστρωση της οδού Ν. Κλήμα – Τζιλάλη – ΧΥΤΑ προϋπολογισμού 2.402.475€, πεζοδρόμηση – ηλεκτροφωτισμός του δρόμου από ξενοδοχείο Ελένη έως Ρηγινάκη προϋπολογισμού546.000€, κατασκευή λιμνοδεξαμενής Πανόρμου Σκοπέλου 7.149.323€, βελτίωση οδού προς Ιερά Μονή Ευαγγελισμού προϋπολογισμού 450.000 €, ανακατασκευή καλντεριμιών οικισμών Σκοπέλου και Γλώσσας προϋπολογισμού 260.000€, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου προϋπολογισμού 233.000 €, ανάπλαση και ηλεκτροφωτισμός πεζοδρομίων Τ.Κ. Ν. Κλήματος προϋπολογισμού 500.000 €, αντικατάσταση καταθλιπτικών αγωγών ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου προϋπολογισμού 494.000€,  αναπλάσεις περιοχών Δήμου Σκοπέλου προϋπολογισμού379.500,00 €, συντήρηση οδικού δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων (Δ. Σκοπέλου) προϋπολογισμού 350.000€, αποχιονισμοί Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων προϋπολογισμού 1.200.000€, , αντικατάσταση κεντρικών καταθλιπτικών αγωγών ύδρευσης Σκοπέλου προϋπολογισμού216.918€, Κέντρο Κοινότητας Σκοπέλου προϋπολογισμού 112.320€, αποκατάσταση ζημιών στην Παραλλαγή και στην επαρχιακή οδό Νήσου Σκοπέλου 1.500.000€, αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο Σκοπέλου – Γλώσσας (Λιμνονάρι) προϋπολογισμού 290.000€,καθαρισμός ρεμάτων Σκοπέλου προϋπολογισμού 200.000€,  μίσθωση μηχανημάτων στη Σκόπελο για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων 18.000€, Μίσθωση μηχανημάτων στην Σκόπελο και στην Σκιάθο για αντιμετώπιση λόγω χιονοπτώσεων προϋπολογισμού 7.000 ευρώ, ανάπλαση – διαμόρφωση δρόμου – διευθέτηση ομβρίων υδάτων εντός χερσαίας ζώνης λιμένος Σκοπέλου προϋπολογισμού 920.000€, ασφαλτικές εργασίες στο επαρχιακό δίκτυο Γλώσσας – Σκοπέλου προϋπολογισμού 400.000€, αποκατάσταση – βελτίωση – συντήρηση – τεχνικά έργα – ασφαλτόστρωση οδικού κυκλώματος Νήσων Σποράδων προϋπολογισμού 5.000.000€ (οριζόντιο), κατασκευή αγωγού στην περιοχή Σταφύλου του Δήμου Σκοπέλου προϋπολογισμού 200.000€, χώρος προβολής της ναυτικής κληρονομιάς Σκοπέλου προϋπολογισμού 90.605€, ασφαλτόστρωση υφιστάμενου δρόμου Ελαιοτριβείο Αντωνίου – Κεραμωτό – Μαρκ – Χονδρογιώργη – Περιβολιού προϋπολογισμού 1.100.000€