Στις εφορίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας έσπευσαν χθες δεκάδες ιδιοκτήτες οχημάτων, προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες των μέσων μεταφοράς τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στη ΔΟΥ Βόλου έχουν καταθέσει πινακίδες 1.500 φορολογούμενοι, ενώ απομένουν δύο ακόμα εργάσιμες ημέρες μέχρι να λήξει η προθεσμία.
Η εικόνα, όπως ανέφεραν στελέχη της εφορίας είναι πάνω κάτω η ίδια σε σχέση με πέρσι, αν και αναμένεται ο αριθμός να ξεπεράσει κάπως τις 1.600 που είχαν κατατεθεί το 2018.
Στην εφορία της Νέας Ιωνίας η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι σχεδόν η ίδια με την περσινή χρονιά, καθώς έχουν από τις αρχές του τρέχοντος μήνα κατατεθεί 3.400 πινακίδες, εκ των οποίων οι 3.000 αφορούν οχήματα που ανήκουν σε γραφεία ενοικιάσεων που δραστηριοποιούνται κυρίως στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Έτσι οι ιδιοκτήτες τους με τη λήξη της τουριστικής σεζόν προχώρησαν στην κατάθεση πινακίδων για να αποφύγουν την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.
Οι υπόλοιπες 400 κατατέθηκαν από ιδιώτες, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί κάπως μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αν και είναι δύσκολο να προσεγγίσει τις 700 που είχαμε το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά συνολικά σε επίπεδο Μαγνησίας είχαν κατατεθεί 5.300 περίπου πινακίδες κυκλοφορίας, εκ των οποίων 3.700 στην περιοχή ευθύνης της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας (Αλμυρός, Σκιάθος, Σκόπελος) και 1.600 στη ΔΟΥ Βόλου (Βόλος, Βελεστίνο και Πήλιο), τη στιγμή που το 2017 είχαν κατατεθεί περίπου 100 λιγότερες (1.500).
Χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται μια μικρή, αλλά αυξητική τάση στην κατάθεση πινακίδων στην εφορία του Βόλου, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κρατούσαν στα χέρια τους, τόσο την πινακίδα του αυτοκινήτου τους, όσο και του δικύκλου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το όχημα αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου.
Στην περίπτωση που δεν πληρωθούν μέχρι την προσεχή Τρίτη τα τέλη κυκλοφορίας, είτε κινείται είτε όχι το όχημα ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με πρόστιμο ισόποσο των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ ή με 30 ευρώ αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Η κατάθεση γίνεται στην εφορία, προκειμένου οι οδηγοί να αποφύγουν τη πληρωμή των τελών για το 2020, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι ΙΧ κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.
Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία.
Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους στη ΔΟΥ μια σειρά δικαιολογητικών και συγκεκριμένα άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
Παράλληλα απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και τέλος αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.