Πρέπει να πλένουμε τα καινούργια μας ρούχα πριν τα βάλουμε; Η απάντηση θα σε εκπλήξει

0
13
Πρέπει να πλένουμε τα καινούργια μας ρούχα πριν τα βάλουμε; Η απάντηση θα σε εκπλήξει

Ο άγραφος κανόνας που λέει ότι πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας κάθε εβδομάδα (και ακόμη συχνότερα το καλοκαίρι) είναι γνωστός, ειδικά αν είμαστε επιρρεπείς σε αλλεργίες. Για όσους δε έχουν υπερευαίσθητο δέρμα, ένα απορρυπαντικό χωρίς άρωμα είναι πιθανώς ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουν πιθανούς ερεθισμούς που μπορούν να προκληθούν από σκληρά σαπούνια και αρώματα. Αλλά αν εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις περιστασιακή ενόχληση, μπορεί να υπάρχει κάτι που σου έχει ξεφύγει. Πλένεις τα ολοκαίνουργια ρούχα σου πριν τα φορέσεις;

Γιατί πρέπει να πλένεις τα καινούργια σου ρούχα πριν τα φορέσεις

Όπως εξηγεί η δερματολόγος Azadeh Shirazi, M.D., στο TikTok, τα ολοκαίνουργια ρούχα μπορεί να περιέχουν ορισμένα πιθανά ερεθιστικά, όπως συνθετικές βαφές ή ακόμα και συντηρητικά για να διατηρηθεί το ρούχο χωρίς ζάρες κατά την αποστολή. Η ίδια εξηγεί, «Εάν περιέχουν αλλεργιογόνα που ευαισθητοποιούν το δέρμα σας, αυτά τα χηνικα διαχέονται στο δέρμα σας και μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό που ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής».

ρούχα

Η δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως ξηρές, κόκκινες ή κνησμώδεις κηλίδες και εξογκώματα στο δέρμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δερματίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται γενικά από κάτι ερεθιστικό που αγγίζει το δέρμα (εξ ου και το όνομα δερματίτιδα εξ επαφής).

Η Shirazi γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένη λέγοντας, «Το παρατηρώ πολύ στα ρούχα γυμναστικής επειδή ιδρώνουμε, είμαστε δραστήριοι και υπάρχει μεγάλη τριβή». Αυτός ο ιδρώτας και η τριβή μπορούν να βοηθήσουν τις προαναφερθείσες χημικές ουσίες να διαρρεύσουν από τα ρούχα και στο δέρμα. Σημειώνει ότι ορισμένες περιοχές μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ερεθισμούς από άλλες, συμπεριλαμβανομένων των μασχαλών και των γονάτων, συμπτωματικά, αυτές οι περιοχές είναι επίσης αυτές που τείνουν να δέχονται τη μεγαλύτερη τριβή από τα ρούχα.

ρούχα

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της δερματίτιδας, είναι γενικά καλύτερο να επισκεφτείς έναν δερματολόγο, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντιδράσεων και ένας επαγγελματίας μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τα αίτια. Ωστόσο, πολλοί δερματολόγοι προτείνουν τη μείωση όλων των δυνητικά ερεθιστικών προϊόντων (απολεπιστικά, καθαριστικά, φόρμουλες με άρωμα, κ.λπ.) και να επιλέξουν κάτι απλό, καταπραϋντικό και ενυδατικό για το δέρμα μέχρι να φτάσουν στην ουσία του θέματος.

Φυσικά, εάν δεν παρατηρείς προβλήματα με τα νέα σου ρούχα, δεν πρόκειται να σου πούμε να καταπολεμήσεις την επιθυμία να τα φορέσεις αμέσως μόλις τα αγοράσεις. Κάνε ό,τι είναι καλύτερο για εσένα και το δέρμα σου.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ