Πως η διασύνδεση Ε9 – Κτηματολογίου θα αποκαλύψει αδήλωτα μισθώματα και όσους δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Ενισχύεται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός γύρω από τους ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν από την εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους, αλλά και όσους δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, να μην πιάνονται στα τεκμήρια ή και να εισπράττουν παράνομα επιδόματα.

Με τη διασύνδεση του Περιουσιολογίου Ε9 της ΑΑΔΕ και το Κτηματολόγιο, η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία, οι φορολογικές Αρχές θα αποκτήσουν ένα νέο ισχυρό ηλεκτρονικό «όπλο».

Από τη στιγμή που η ΑΑΔΕ θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο οι φορο-ελεγκτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία και θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να διαπιστώνουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιφάνεια, το είδος, η χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα Νέα υπάρχουν ενδείξεις για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν αποκρύψει από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία ή τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) για να αποφύγουν την πληρωμή ΕΝΦΙΑ ή να καταβάλουν μικρότερο ποσό φόρου, να ξεφύγουν από τα τεκμήρια διαβίωσης όταν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από τις πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες και να γλιτώσουν από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.

Η διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και αμέσως μετά θα «τρέξουν» οι διασταυρώσεις στα στοιχεία των ακινήτων που κατέχουν πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι. Οσοι εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιβολή πρόσθετου ΕΝΦΙΑ.

Στους φορολογούμενους με διαφορές στην επιφάνεια, τα εμπράγματα δικαιώματα ή σε άλλα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9.

Επίσης, θα διασταυρωθούν οι τεκμαρτές τους δαπάνες των προηγουμένων ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές μόνο στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές με στόχο τα δύο συστήματα να συμφωνούν πλήρως. Με βάση τον σχεδιασμό οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώνουν στην ΑΑΔΕ τα πραγματικά στοιχεία όλων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν ήδη περιληφθεί στο Κτηματολόγιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή