Στα καυσόξυλα στρέφονται οι καταναλωτές – Οι τιμές και πως τα χρησιμοποιούμε

0
2

Την ώρα που οι τιμές στα καύσιμα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι καταναλωτές στρέφονται και φέτος στα καυσόξυλα, σε μια προσπάθεια να βρουν οικονομικότερες λύσεις περιμένοντας τον χειμώνα.

Αναμένοντας το νέο κύμα κακοκαιρίας οι πολίτες τις τελευταίες ημέρες σπεύδουν στα καταστήματα να τα προμηθευτούν.

Οι τιμές τους κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά ανάλογα με το είδος του ξύλου και την περιοχή όπου βρίσκεται το κατάστημα.

Η οξιά κυμαίνεται μεταξύ 130 και 150 ευρώ το κυβικό. Το πουρνάρι μεταξύ 150 και 160 ευρώ, η ελιά από 160 έως 180 ευρώ το κυβικό με το ποιο οικονομικό να είναι το πεύκο με το χύδην κυβικό να αρχίζει από τα 90 ευρώ.

Ο πρόεδρος των Εμπόρων Στερεών Καυσίμων μιλώντας στην κάμερα του Attica TV, λέει πως επί δέκα χρόνια οι τιμές ήταν σταθερές, ενώ πέρισι ανέβηκαν κατά 30%.

Οι έμποροι, συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν ξύλα, πέσει πολύ η θερμοκρασία, γιατί οι τιμές ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της σαιζόν.

Ποια ξύλα όμως είναι αποδοτικότερα και τι προσφέρουν στη θέρμανση του σπιτιού.

Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα.

Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου.

Η δρυς πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.

Η ελιά, όπως και η δρυς, έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή