Στα πολιτικά κόμματα τα προβλήματα των λιμενικών

0
4

Σειρά συναντήσεων είχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λιμενικών Κώστας Κυράνης με όλα τα δημοκρατικά κόμματα του κοινοβουλίου προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα που απασχολούν τους Λιμενικούς.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών Π.Ο.Λ στο πλαίσιο των διαρκών και ουσιαστικών δράσεων της πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις δημοκρατικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

Την 18 και 19-01-24 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Κυράνης μαζί με το προεδρείο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα που αποσχολούν τα εν ενεργεία στελέχη αλλά και τους απόστρατους Λιμενικούς.

Εκ μέρους της Λιμενικών οι τοποθετήσεις περιστράφηκαν γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

Ανταποδοτικοί πόροι υπέρ ΜΤ:
Τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης αμετάβλητων των θεσμοθετημένων ανταποδοτικών πόρων (4% και 2%) που προέρχονται από προμήθειες εξοπλισμών και της απόδοσής τους στο οικείο ΜΤ του Κλάδου ΕΔ που τις διενεργεί.
Αποτροπή ενοποίησης Μετοχικών Ταμείων: Υπογραμμίστηκε η κάθετη αντίθεση της ΕΑΑΛΣ στην πρόταση δημιουργίας ενιαίου Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τονίστηκε ότι η διατήρηση της αυτοτέλειας των ΜΤ των οικείων Κλάδων των ΕΔ είναι για την ΕΑΑΛΣ αδιαπραγμάτευτη.

Εργασιακό αποστράτων:
Αναφέρθηκε το αίτημα της ΕΑΑΛΣ (που αναλύθηκε στις θέσεις της στη δημόσια διαβούλευση) για μείωση του ορίου των 62 ετών στα 55 έτη ηλικίας, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των ένστολων που αποστρατεύονται σε μικρή ηλικία παρά τη θέλησή τους.

Πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΛΣ:
Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ναυτικού με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω προσλήψεών του στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Λ. Κ. Κυράνης στην τοποθέτησή του τόνισε την ανάγκη επίλυσης ζητημάτων όπως:
– το καθεστώς μεταθέσεων και η ανάγκη αλλαγής νομοθετικού πλαισίου,

– οι προσλήψεις στελεχών και οι αιτίες που οδήγησαν στη μείωση του αριθμού εισαγωγής,

-ο εγκλωβισμός των συναδέλφων σε ένα σύστημα αποσπάσεων ως υποκατάστατο των μεταθέσεων,

-η αποκατάσταση των αδικιών στη προαγωγή των Υπαξιωματικών,

– το προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις περιπτώσεις συναδέλφων που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας.

Επίσης ακολούθησε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν στα σκάφη και στις νησιωτικές υπηρεσίες.

Στο τέλος τα προεδρεία της ΠΟΛ και της ΕΑΑΛΣ έθεσαν ως βασική διεκδικητική πρόταση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ζητώντας από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας την παρέμβαση της για επαναφορά δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας.

Οι συναντήσεις και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν το προσεχές χρονικό διάστημα διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λιμενικοί στην ενέργεια και στην αποστρατεία, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή