Στη Βουλή ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς περίθαλψη επαγγελματίες με οφειλές

0
5

«Την ασφαλιστική τους ικανότητα, και άρα τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης, κινδυνεύουν να χάσουν μη μισθωτοί ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές στον ΕΦΚΑ, και τα μέλη της οικογένειάς τους, από 1η Μαρτίου 2024», όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος.
Όπως τονίζει, «από 29 Φεβρουαρίου παύει να ισχύει η ευνοϊκή προϋπόθεση λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο με την πληρωμή των εισφορών υγείας και θα πρέπει να καταβάλλουν εφεξής και τις εισφορές σύνταξης, ώστε να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με μη ρυθμισμένες οφειλές θα πρέπει τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ για το 2023 και τα προηγούμενα έτη, ενώ πλέον αντί του ποσού των 60-70 ευρώ που κατέβαλαν μηνιαία, θα κληθούν να πληρώνουν για τον κλάδο σύνταξης και τις ρυθμίσεις των προηγούμενων ετών.
Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που ήδη πλήττονται από την ακρίβεια, τους υψηλούς φόρους και το πρόβλημα ρευστότητας.

Με δεδομένο ότι πολλοί συμπολίτες μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη και φάρμακα, ενώ προσπαθούν παράλληλα να κρατήσουν ζωντανή τη δραστηριότητά τους στη δύσκολη αυτή συγκυρία, καταθέσαμε Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με πρωτοβουλία του Τομέα Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. για τα εξής:

• Προτίθεται να δώσει παράταση ή/και εξαίρεση για όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν επιβεβαιωμένα;
• Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των μη μισθωτών που έχουν οφειλές στον ΚΕΑΟ και ποιο είναι το ύψος αυτών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία;
• Σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης με περισσότερες κι όχι μόνο 24, όπως είχε κάνει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανακουφίζοντας μεγάλα τμήματα τουπληθυσμού;
• Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Υπουργείου και ΕΦΚΑ, ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός που θα πρέπει να υπαχθεί σε ρύθμιση και με τί δόση κατά μέσο όρο;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή