«Σφιχτή» διαχείριση στις ποσότητες αίματος στο Τμήμα Αιμοδοσίας του «Αχιλλοπούλειου»
Δημοσιεύθηκε
Μεγάλες οι ελλείψεις αίματος στο Νοσοκομείο του Βόλου, μεγάλες και οι ανάγκες αιμοδοσίας, εξαιτίας της πανδημίας και του φόβου που αισθάνονται οι δυνάμει αιμοδότες, όπως τονίζει ο Στέλιος Λαφιωνάτης, διευθυντής του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της πόλης που μίλησε στο Ράδιο Ένα και τον Ηλία Κουτσερή. Το μήνυμα, όμως, που δίνει είναι ηχηρό, να σταματήσει ο κόσμος να φοβάται και να είναι διστακτικός, καθώς η διαδικασία είναι καθ’ όλα ασφαλής και η ανάγκη για αίμα επιτακτική.
«Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες. Οι αιμοδότες φοβούνται να έρθουν και να δώσουν αίμα, παρόλο που οι συνθήκες αιμοδοσίας είναι διασφαλισμένες και ασφαλείς. Αυτό αυτομάτως έχει άμεση αντανάκλαση στις διαθέσιμες ποσότητες αίματος», εξηγεί την κατάσταση ο κ. Λαφιωνάτης, εκφράζοντας την ανησυχία του.
Εξαιτίας λοιπόν, των ελλείψεων ο ίδιος περιγράφει ότι αναγκάζονται να κάνουν «σφιχτή» διαχείριση στις ποσότητες αίματος που υπάρχουν στο Νοσοκομείο. «Λέμε στους αιμοδότες μας ΄΄ελάτε να αιμοδοτήσετε γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα και τα πράγματα είναι δύσκολα΄΄».
«Η υπηρεσία μας προσπαθεί με όποια μέτρα και ό, τι τρόπο μπορεί να βοηθήσει και να είμαστε σε διάφορα μέρη, γιατί πρέπει να είμαστε» τονίζει ο διευθυντής του Τμήματος Αιμοδοσίας, φέρνοντας παράδειγμα την Κινητή Μονάδα που βρίσκεται στην Σκιάθο, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες των ημερών.
«Πάγιες ανάγκες για μετάγγιση σε χρόνιους ασθενείς»
Δίνει το ηχηρό μήνυμα να πάψει ο κόσμος να φοβάται γιατί οι ανάγκες είναι δεδομένες, ενώ αναφέρεται και στις πάγιες ανάγκες για μετάγγιση σε χρόνιους ασθενείς, που επισημαίνει ότι είναι περιστατικά που δε μπορούν να «συμπιεστούν», όπως άλλα.
Ο κ. Λαφιωνάτης σημείωσε ότι ο Δεκέμβριος είναι ανέκαθεν δύσκολος μήνας για την αιμοδοσία, όμως τόνισε ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη φέτος, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. «Οι φόβοι, είτε δικαιολογημένοι, είτε αδικαιολόγητοι υπάρχουν και πρέπει να τους ξεπεράσουμε», λέει ο ίδιος, παροτρύνοντας τον κόσμο να αιμοδοτήσει.
Από την άλλη πλευρά ο γιατρός περιγράφει στιγμές που οι αιμοδότες έχουν απηυδήσει με την κατάσταση και θέλουν πάλι να γυρίσουν στην αιμοδοσία. «Αρκετά πια τόσο καιρό που δεν έχω έρθει (σ.σ. για αιμοδοσία). Πότε θα τελειώσει; Δεν μπορώ να περιμένω να τελειώσει αυτή η κατάσταση για να αιμοδοτήσω ξανά΄΄, λένε οι παλιοί αιμοδότες και εμένα αυτό με παρηγορεί», δηλώνει ο κ. Λαφιωνάτης.
Με ποιον τρόπο μπορούν
όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν
Ο γιατρός επίσης εξηγεί ότι τρόπος που γίνεται η αιμοδοσία είναι καθ’ όλα ασφαλής, καθώς οι αιμοδότες διέρχονται από τα εξωτερικά ιατρεία και δεν έρχονται σε επαφή με εμπύρετα ή μεταδοτικά περιστατικά.
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο στην πόλη του Βόλου, αλλά υπάρχει και στα άλλα αιμοδοτικά κέντρα της χώρας, αλλά και διεθνώς.
Κάθε αιμοδότης μπορεί να μεταβεί στο αιμοδοτικό κέντρο τις καθημερινές από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 13.30 και το απόγευμα από τις 17.30 μέχρι τις 20.00. Το Σάββατο από τις 09.00 μέχρι και τις 13.00. «Ακόμα και καθυστερημένος να έρθει κάποιος οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές», τονίζει ο κ. Λαφιωνάτης, ενώ αναφέρει για ακόμα μια φορά τις μεγάλες ελλείψεις αίματος που υπάρχουν. «Κινούμαστε οριακά, προσπαθώντας να διατηρούμε την ασφάλεια», καταλήγει.