Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

0
7

To “Scary Fast” event της Apple έφερε στον κόσμο τη νέα σειρά τσιπ της εταιρείας για laptop, τα M3, M3 Pro και M3 Max. Θα είναι διαθέσιμα στις συσκευές MacBook Pro 14″ και 16″ και στο iMac 24″(μόνο το M3) που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

Η μεγαλύτερη βελτίωση είναι η GPU, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των επαγγελματικών εφαρμογών και των παιχνιδιών. Θα υποστηρίζει ray tracing και mesh shading με επιτάχυνση υλικού, κάτι που αποτελεί πρωτοπορία για την τεχνολογία της Apple. Μια άλλη πρωτιά είναι η διαδικασία των 3 nm, καθώς το Cupertino είναι το πρώτο που εφάρμοσε την τεχνολογία σε τσιπ για laptop.

M3 Apple, Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

Ο βασικός M3 διαθέτει oκταπύρηνη CPU με ένα σύμπλεγμα τεσσάρων πυρήνων για την απόδοση και άλλο τεσσάρων για την αποδοτικότητα. Η GPU έχει δέκα πυρήνες με αρχιτεκτονική επόμενης γενιάς και αναφέρεται ότι είναι 65% ταχύτερη από την M1 όσον αφορά τα γραφικά. Η υποστήριξη για Unified Storage φτάνει τα 24 GB.

Το M3 Pro διαθέτει CPU 12 πυρήνων (έξι για απόδοση, έξι για απόδοση) και GPU 18 πυρήνων που είναι 40% ταχύτερη από την M1 Pro. Υποστηρίζει έως και 36 GB Unified Storage.

M3 Apple, Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

Η πραγματική δύναμη της Apple στη σειρά είναι το M3 Max, με μια CPU 16 πυρήνων (12 για απόδοση, 4 για αποδοτικότητα), μια GPU 40 πυρήνων και υποστήριξη για έως και 128 GB Unified Storage. Το τσιπ είναι 50% ταχύτερο από το M1 Max, ενώ τα γραφικά από μόνα τους είναι 80% καλύτερα σε απόδοση, μια μεγάλη αναβάθμιση, δεδομένου ότι το M2 Max ήταν 30% ταχύτερο από τον προκάτοχό του πέρυσι.

M3 Apple, Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

Η υποστήριξη ray tracing σημαίνει ότι τα τσιπ M3 μπορούν τελικά να ανταγωνιστούν τις GPU της Nvidia και της Arm, που βλέπουμε σε κονσόλες, σε gaming PC και laptop Windows. To mesh shading με επιτάχυνση υλικού επιτρέπει στους προγραμματιστές να βελτιώνουν πολύπλοκες σκηνές σε παιχνίδια και εφαρμογές απαιτητικές για τη GPU.

Υπάρχει επίσης Dynamic Caching, το οποίο εκχωρεί ακριβώς τη μνήμη που χρειάζεται η GPU για κάθε εργασία. Η Apple είπε ότι πρόκειται για μια πρωτοπορία στον κλάδο και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές παιχνιδιών και εφαρμογών χρησιμοποιούν τη GPU των Mac.

M3 Apple, Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

Η Apple είπε ότι τα M3, M3 Pro και M3 Max έχουν βελτιωμένο Neural Engine για την επιτάχυνση των μοντέλων μηχανικής εκμάθησης, αλλά δεν είπε πόσο βελτιώθηκαν πραγματικά.

Τo τσιπ Μ3 και το Μ3 Pro θα είναι διαθέσιμα στις αντίστοιχες συσκευές τους από τις 7 Νοεμβρίου. Το M3 Max θα ξεκινήσει να αποστέλλεται με τα laptop MacBook Pro 14″ και 16″ αργότερα μέσα στο μήνα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ