Τετάρτη, 06/10/2021 · Αλέξανδρος Παππάς
Οι αμερικανικές κυρώσεις που στοχεύουν στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei Technologies έχουν “ακρωτηριάσει” την εταιρεία και την έχουν απομακρύνει από την παγκόσμια αγορά smartphone. Σήμερα οι δραστηριότητες της εταιρείας απειλούνται από αυτές τις κυρώσεις και στην ίδια την πατρίδα της, την Κίνα ενώ έχουν συρρικνώσει το μερίδιό της για δίκτυα 5G σε όλο τον κόσμο.
Πριν από τρία χρόνια, η Huawei κυριαρχούσε στην παγκόσμια υποδομή για εξοπλισμό 5G πουλώντας σε τιμή πολύ χαμηλότερη από τους ανταγωνιστές. Αυτό ανησύχησε τις ΗΠΑ, οι οποίες εξίσωσαν την κυριαρχία της Huawei με τον κινεζικό έλεγχο των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών – σύμφωνα με έναν κινεζικό νόμο του 2017 όλες οι εγχώριες εταιρείες αναγκάζονται να βοηθήσουν τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών κατόπιν αιτήματος. Η Huawei έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμορφωθεί με ένα τέτοιο αίτημα και πιστεύει ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί νομικά να το πράξει.
Η Huawei έχει κατηγορηθεί για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τη Δύση, προμήθεια ευαίσθητου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Βόρεια Κορέα και Ιράν και διεύρυνση του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς μειώνοντας τις τιμές των δυτικών τηλεπικοινωνιακών συσκευών έως και το ένα τρίτο. Η Huawei επωφελείται από διάφορες πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης που λειτουργούν ως επιδοτήσεις στις δραστηριότητές της.
Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ, η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καθορίσει ότι εάν ο εξοπλισμός της Huawei είναι ενσωματωμένος ακόμη και σε μέρος των δικτύων 5G, η Κίνα θα μπορούσε να καταγράψει δεδομένα και να καλύψει τα ίχνη τους λίγα λεπτά αργότερα χωρίς να υπάρχει τρόπος παρακολούθησης της. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό Huawei.
Τα προβλήματα εξαπλώθηκαν γρήγορα στην επιχείρηση smartphone της Huawei. Με τις αμερικανικές εταιρείες να αποκλείονται από τις συναλλαγές με τη Huawei, η Google δεν μπορούσε πλέον να χορηγήσει άδεια στο λειτουργικό της σύστημα Android – το λειτουργικό σύστημα που τρέχει τα περισσότερα τηλέφωνα του κόσμου – στη Huawei. Έτσι, ο αμερικανικός κολοσσός αναζήτησης σταμάτησε να προσφέρει υπηρεσίες που λειτουργούν από την Google, όπως το Gmail, το YouTube και το Android Store της Google, το Google Play στη Huawei.
Ως αποτέλεσμα, η Huawei έπεσε από την πρώτη πεντάδα κατασκευαστών smartphones.
Το χειρότερο για τη Huawei, οι αυστηρές κυρώσεις απέκοψαν τη Huawei από την TSMC, τον παραγωγό ημιαγωγών της Ταϊβάν, η οποία κατασκευάζει τα τσιπ 5G της Huawei για smartphones. Εν όψει της απαγόρευσης της 1ης Απριλίου 2020 η Huawei προσπάθησε να αγοράσει όσα περισσότερα 5G SoC μπορούσε. Το πόσα τσιπ μπόρεσε να συλλέξει η Huawei δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά μια σειρά δηλώσεων και ενεργειών της εταιρείας δείχνουν ότι το απόθεμα τελειώνει.
Πέρισυ τον Ιούλιο πούλησε τη Honor και φέτος παρουσίασε τη σειρά Huawei P50 χωρίς δυνατότητα 5G. Αυτό το μήνα, η Huawei κυκλοφόρησε δύο ακόμη smartphone χωρίς 5G, το Nova 9 και το Nova 9 Pro. Εν τω μεταξύ, η προοπτική της εταιρείας ημιαγωγών HiSilicon (ιδιοκτησίας Huawei), η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει τα τσιπ 5G της Huawei είναι όλο και πιο αμυδρή. Χωρίς έναν κατασκευαστικό εταίρο όπως η TSMC δεν μπορεί να παράγει τη 5nm Kirin 9000 με 5G. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η κυκλοφορία της ακριβής σειράς Mate 50 που υποτίθεται ότι θα τροφοδοτούνται από τον Kirin 9000.
Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.