Τα τηλεγραφήματα του σταθμάρχη που οδήγησαν στην τραγωδία

0
6

Οι αποκαλύψεις που έχουν να κάνουν με το πολύνεκρο δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη δεν έχουν τέλος. Nέα έγγραφα δείχνουν τα λάθη στις εντολές που έδωσε ο σταθμάρχης της Λάρισας. Η ΡΑΕ είχε κάνει λόγο για ελλιπή εκπαίδευση, ενώ όλοι οι σταθμάρχες περνούν στις εξετάσεις με τους εξεταστές να είναι και οι εκπαιδευτές τους.

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το Star νέα έγγραφα που δείχνουν τα λάθη στις εντολές που έδωσε ο προφυλακισμένος σταθμάρχης προς τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας Intercity 62, πριν τη μοιραία σύγκρουση  στα Τέμπη.

Τα έγγραφα που είναι γραμμένα με μολύβι, αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο κυκλοφορίας από τον σταθμό της Λάρισας, την ημέρα που έγινε το δυστύχημα, στις 28 Φεβρουαρίου. Στο συγκεκριμένο βιβλίο οι σταθμάρχες βάρδιας περνάνε με ώρες τα τηλεγραφήματα με τις αφίξεις και αναχωρήσεις των τρένων, αλλά και τα όποια τεχνικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν μέσα στην ημέρα.

Στα έγγραφα, μάλιστα, διακρίνεται καθαρά μία αλληλουχία λαθών από την πλευρά του προφυλακισμένου σταθμάρχη που οδήγησε στη φονική σύγκρουση των τρένων.

Έδιωξε το τρένο χωρίς να του δώσει σωστή κατεύθυνση

Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης με το τηλεγράφημα με αριθμό 47 ενημέρωσε τον μηχανοδηγό του Ιntercity 62: «Περάστε φωτόσημο εξόδου έως είσοδο Νέων Πόρων», χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε άνοδο ή κάθοδο. Αυτό προκύπτει και από την τελευταία συνομιλία των δύο ανδρών.

Διάλογος μηχανοδηγού με σταθμάρχη Λάρισας

Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης Λάρισας: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης Λάρισας: Φεύγεις, φεύγεις

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ

«Οι σιδηροδρομικοί βγάζουμε άκρη , ο πολύς ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει άκρη , εμείς μόλις είδαμε το τεφτέρι καταλάβαμε και που έγινε το λάθος» είπε ο πρόεδρος εργαζομένων του σωματείου του ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης.

Έκανε απλή αναγγελία αναχώρησης χωρίς να πει τη γραμμή

Ακολούθησε το τηλεγράφημα 49 προς τους Νέους Πόρους, στο οποίο αναφερόταν: «Αμαξοστοιχία 62 αναχώρησε 23.04». Και πάλι υπήρχε μόνο η ώρα αναχώρησης χωρίς να γίνεται αναφορά σε ποια γραμμή κινείτο το τρένο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή